1 041 0

Събират дарения за възстановяване на паметника на Каймак-Чалан

Даренията ще бъдат и за други паметници

Калина Петрова

Националният исторически музей съобщава, че дарения за възстановяване на паметника на връх Каймак-Чалан, паметника на полк. Каварналиев между Дойран и Валандова, както и за военното гробище на 8-ми пехотен Приморски (Варненски) полк в с.Хума, Гевгелийско ще бъдат приемани на банковата сметка на Сдружение „Плиска”:

„ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ БЪЛГАРИЯ” АД

Клoн София

IBAN: BG47 BPBI 7939 1087 7828 01

BIC код: BPBIBGSF

На снимките: Възстановени от НИМ военни паметници.

Факти.бг припомня, че около разрушаването на паметника на Каймак Чалан избухна огромен скандал. Организирана група македонци се качиха миналата седмица на най-високия връх на Нидже планина на границата на днешни Македония и Гърция – Каймак Чалан, за да счупят паметника на загиналите български войници, поставен там. Те бяха предвождани от Миленко Неделковски.

Актът по поругаването на паметника бе нарочно извършен – в Деня на независимостта, един ден, след като ръководството на Българската армия се поклони пред паметта на загиналите наши бойци.

Публикувано във факти.бг:

Факти.бг припомня, че организирана група македонци се качили на най-високия връх на Нидже планина на границата на днешни Македония и Гърция – Каймак Чалан, за да счупят паметника на загиналите български войници, поставен там.

Актът по поругаването на паметника нарочно е извършен вчера – в Деня на независимостта, един ден, след като ръководството на Българската армия се поклони пред паметта на загиналите наши бойци.

Снимка: Фейсбук

 

Ето какво е написал мъжът Миленко Неделковски, поругал паметника на българските войници, в личния си профил във Фейсбук:

„Кајмакчалан, денеска 22.09.2016 помеѓу 13.00 и 14.30 часот.
Мисијата комплетно завршена.

Незаконски поставената бетонска плоча од група бугарски криминалци комплетно е уништена и претворена во прав.

На неговите снимки се вижда как той яростно, с голям чук в ръка, разбива паметника, а после ликува заедно със свои приятели.

Публикувано във факти.бг: Директорският съвет на Националния исторически музей взе решение да възстанови 3 военни паметника в Македония. Това са разрушения тази година на 22 септември български военен паметник на връх Каймак-Чалан, военното гробище на Осми Приморски варненски полк при с.Хума и военния паметник на полк. Константин Каварналиев, издигнат на мястото, където е загинал - до пътя за Валандово, близо до Дойран.

София / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай