621 0

Социолог: За първи път имаме кампания с толкова много условности

Социолог: За първи път имаме кампания с толкова много условности
Стефанаки Йоанис

Месец преди старта на президентската кампания излязоха последни данни за подкрепата към номинираните за президент. Според проучване на "Екзакта Рисърч Груп" доверието към Ивайло Калфин е 35%, измерено още преди обявяването на кандидатурата му. 27% е одобрението за Татяна Дончева, а 25 на сто - за кандидата на левицата генерал Румен Радев. Така се очертава оспорвана битка за гласовете на левия избирател. Със сериозна подкрепа на този етап е Красимир Каракачанов 33%. Рейтингът на кандидата на Реформаторите Трайчо Трайков е 16%.

„За първи път имаме кампания с толкова много условности. Кандидатът на ГЕРБ се посочва като най-вероятен възможен победител. На този етап обаче измерване на електорални дялове спрямо казуса президентски вот е невъзможно, защото липсват основни кандидати”, обясни в „Здравей, България” социологът от „Екзакта” Лидия Йорданова.

Няма изненада относно подкрепата към отделните личности. В топ 10 на най-одобряваните публични лица през септември са Йорданка Фандъкова – с 67% одобрение; Кристалина Георгиева – с 53% одобрение; Бойко Борисов – с 48% одобрение; Лиляна Павлова – с 47% одобрение и Мая Манолова – с 43% одобрение.

„Има една възходяща права в отношението към Мая Манолова от момента, в който стана омбудсман. Очевидно темите, с които се занимава, са добре подбрани, защото подкрепата за нея далеч надхвърля пределите на лявото политическо пространство”, коментира социологът.

„В това изследване за мен лично е изненада това, че малко хора виждат за себе си лично полза от това да участват в президентските избори. Слабо са информирани за промените в Изборния кодек, а референдумът е по-слабо популярен”, заяви още Лидия Йорданова.

 

България

Напиши коментар:


Публикувай