28 Септември, 2016 10:48, обновена 28 Септември, 2016 10:57 3 598 29

Премиерът би шута на Бокова, залага на Кристалина Георгиева за ООН

  • бокова-
  • оон-
  • бойко борисов-
  • кристалина георгиева
Премиерът би шута на Бокова, залага на Кристалина Георгиева за ООН - 1

Премиерът Бойко Борисов обяви, че издига кандидатурата на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Новината той съобщи на днешното правителствено заседание

Бойко Борисов мотивира смяната с резултата от последното гласуване в Съвета за сигурност на ООН.

„Трябва да благодарим за представянето до момента на нашия кандидат, но трябва да подходим отговорно, да вземем решение за прехвърляне на подкрепата на българското правителство към Кристалина Георгиева", отбеляза външният министър Даниел Митов. Според него българското правителството трябва да даде шанс на кандидат, който да даде повече сила на Източноевропейската група. Ротационният принцип е изключително важен и ние ще търсим подкрепа за нашата кандидатура, похвали се Даниел Митов.

На предишното правителствено заседание Бойко Борисов обяви, че дава срок на Ирина Бокова до 26-и септември, за да се докаже, че е правилният кандидат за поста. За целта генералният секретар на ЮНЕСКО тя трябва да се класира най-малко на второ място при гласуването, за да остане номинация на България.

"Положихме огромни усилия президентската институция, външно министерство. Това е една изключително сложна процедура. Ирина Бокова действително положи много усилия. Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-ти. Резултатът е с едно място надолу и сме изпреварени от доста страни и в точва число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура", обоснова се премиерът.

Ирина Бокова остана шеста на поредното гласуване в Съвета за сигурност на ООН на 26 септември.

На първото гласуване Бокова заемаше трето място, на второто гласуване вече беше на пето място, а на третото – трето място. На четвъртото гласуване зае пето място със 7 „окуражителни” гласа.

Преди последното гласуване премиерът Бойко Борисов предупреди, че ако Бокова не се представи подобаващо на вота – първо или второ място, ще потърси алтернатива на българската кандидатура за шеф на ЮНЕСКО.

Евентуалната кандидатура на Кристалина Георгиева бе изкарвана на фокус като алтернативна на Бокова и по време на цялата процедура по изслушване и гласуване в ООН.

Името на Георгиева бе замесено обаче и в компромат преди около месец, когато от името на служител от нейния офис бяха разпространени опорни точки за очерняне на публичния образ на Ирина Бокова.

Тогава Кристалина Георгиева категорично отрече да има нещо общо с компромата, но и никога не отказа категорично идеята да бъде номинирана като българска кандидатура за шеф на ООН.

От своя страна Ирина Бокова не е оттеглила своята кандидатура засега.

Самата Ирина Бокова заяви, че не вижда сериозна причина да се оттегли. По думите й състезанието не е приключило, тепърва предстои сериозната битка, а петте кръга вотове досега са били предварителен етап на отсейване и позициониране на кандидатите.

"Призивите за излизане от надпреварата са недостойни, с втори кандидат за ООН България ще стане за посмешище", каза още Бокова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шлемник байкалски

    0 0 Отговор
    Е ...най -после !
  • 2 onq s konq

    1 0 Отговор
    Евала на бат Бойко-признавам че не бях сигурен че ще го направи!И тук става дума не толкова за сагаета Бокова - Кристалина,а за ДЕМОНСТРАЦИЯ ПРЕД ЗАПАДНИЯ СВЯТ на 2 много важни неща:1/Че в България "петел пее" и 2/Че в България комунягите и русофилите не са нито "втора,нито трета цигулка"а НАПРАВО ИМ Е ОТНЕТА ..."на ползу роду":)

    Коментиран от #8, #11, #15, #18, #29

  • 3 ами да

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Призивите за излизане от надпреварата са недостойни, с втори кандидат за ООН България ще стане за посмешище", каза още Бокова.

    Абсолютно същото каза тази сутрин по бТВ и дежурният "международник", тавариш Тама Томав! Каква прилика на мисълта?!?

    Коментиран от #6

  • 4 50stotinki

    0 0 Отговор
    Треперещия глас дали е съобщил лошата новина на джуджимир по телефона вчера? Много е вероятно, защото той държи единствения вероятен червен картон, като постоянен член на съвета за сигурност на ООН.
  • 5 Опозорен

    0 0 Отговор
    С риск да противореча на една камара лумпени, които сега ще залеят Бокова с абсолютно незаслужена помия, ТОВА ДЕЙСТВИЕ Е ОГРОМЕН ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ! Няма как светът да гледа на нас сериозно при това хомосексуално поведение. И въобще как е възможно по средата на трасето да пускаш нов състезател? Това нормално ли е? Морално ли е? А с какви очи американското протеже Сталинка ще се появи на сцената? Тази жена е някаква напаст за нашата страна. А най-тъпото в цялата ситуация е, че сериозното гласуване едва сега започва, та кой малоумник прецени, че Бокова няма шанс? И в заключение - към автора: НЯМА КАК БОКО ДА "БИЕ ШУТА" НА БОКОВА, ЗАЩОТО ТОЙ Е НА СВЕТЛИНННИ ГОДИНИ ПОД НЕЯ!!!
  • 6 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ами да":

    Не е нужно да си прочел няколко вагона с книги (както казва Тома Томов), за да се сетиш че ставаме за посмешище при цялата тая патардия и сваляме шансовете на кандидата ни.

    А само ограничени същества като вас, не разбраха че комунизма е отдавна в миналото и никой не го интересува какъв бил по произход дадения кандидат. Жалки сте, никога нищо ново при вас, все комунизма ви е виновен, все ДС ви мъти водата и така и ще си умрете - със злоба и чувство за малоценност!
  • 7 Мдааа

    0 0 Отговор
    ...камара лумпени... залеят помия:
    ...хомосексуално....американско протеже...някаква напаст...
  • 8 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    И, че ставаме смешни пред света! И големия брат ни накара да сменим номинациите, щото едната била човек на Путин, пък той е лош. Ама един от членовете на СД към ООН ,като каже не, и ние пак със супата. А Русия ще наложи вето дори само за да го върне на американците. Пък те си го знаят ама хич не им пука за нашия кандидат. А ти си остана идеята за петела, ама той е в тенджерата и водата ври.
  • 9 иии

    0 0 Отговор
    Всички те обаче залагат да подобрят демографската ситуация в БГ, като вкарат 100-200хл. така наречените бежанци, които ще разселят в общини с изчезващо българско население. Това ни чака ,благодарение на управляващите .Първо изгониха 2млн.БЪЛГАРИ, сега ще се възпроизвеждат от араби,афганци,пакистанци--един вид цигани...
  • 10 Гого

    0 0 Отговор
    Така му е наредено на Боко от Европата. Той няма никаква вина. Защо се заблуждавате, че балакнски субект ще бъде допуснат на най висока позиция в ООН. Играта е толкова сложна, че не се знае от свалянето на Бокова кой печели. Остава да гледаме кой е по силен изтока или запада. И кой е по послушен Кристалина или Португалецът.............
  • 11 Глупавия кон

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Когато правителството на една държава снема доверието си от собствената си кандидатура в разгара на конкурса за шеф на ООН това, показва сериозни проблеми в самата държава и правителство от дилетанти.
    Относно комунистите вземи да прочетеш, от къде идват Ирина Бокова, Румен Гечев и Кристалина Георгиева.
    Понеже си млад и не знаеш, какво е било е добре да се разровиш в търсене на информация от чие котило излезе Кристалина и как стигна до там, че по времето на тежкия СОЦ да я пуснат в САЩ.
    Тя е по- червена от Бокова бе пич!
  • 12 русофоба

    0 0 Отговор
    Русолифлистиците кръв пикаят!:)
    И Кристалина е червена, НО я подкрепя ЕС, така, че палете ЕС знамената, псувайте България и заминавайте за Масква, айде, да ви няма.

    Коментиран от #23

  • 13 ЛУКО

    0 0 Отговор
    Пак ще станем за смях...Боко е пълен цирк
  • 14 Картър

    0 0 Отговор
    Той просто доказа, че е една проста тиква, която оня унгарски м....л Сорош може да води за носа, където си поиска.
  • 15 Уууууу

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Комунягите МУТРИ хе са ли комуняги и на какво се надява КОМУНЯГАТА МУТРО- ТИКВА...........КРИСТАЛИНА е едно хилещо се и е на светлинни години по възпитание и интелект от БОкова макар и да е от СОЦИАЛИСТИТЕ - КОМУНИСТИ
  • 16 Футболист аматьор

    0 0 Отговор
    ББ си би шута сам. След месец и половина ще разбере, че няма повече да го търпим.
  • 17 Любопитко

    0 0 Отговор
    Преди няколко дни Бойко Борисов, разговарял по телефона с Валдимир Путин. Уж заради реактора за АЕЦ Беляне. А сега изведнъж България сменя кандидата за председател на ООН.
  • 18 Любопитко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Тя и Кристалина е комунистка, изпратена на обучение в Ню Йорк. Сменят една комунистка с друга.
  • 19 Morgoth

    0 0 Отговор
    Това трябваше или да се направи още в началото или да не се прави изобщо. Сега изглеждаме като лашкащи се и несигурни пред целия свят. Да не говорим за резила, ако новата ни кандидатура вземе по-малко гласове или пък ако останат и двете и в крайна сметка гласовете се разпределят.
  • 20 Реалист

    0 0 Отговор
    Оляхте се с коментарите - все негативни. Има и хубаво в историята... Коя друга нация има ЦЕЛИ 2 подготвени кандидатури? Никоя. Само малка България.
  • 21 дреме ми

    0 0 Отговор
    Шизофренично управление, шизофренични решения!!!
    Дреме ми кой ще е шефна ООН, но ми пука затова, че тихомълком ни готвят цялата държава за бежански лагер е за това ми пука!!!
  • 22 555

    0 0 Отговор
    Никоя от двете няма да изберат ...поне да си бяхме спестили поредното излагане пред света. а .в това ТИКВАТА е много добър...БРАВО
  • 23 Сори

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "русофоба":

    Идвете са червени но едната е Фурнаджийска лопата ...а другата си държи на възгледите.......На фурнаджийска лопата човек не трябва да има доверие Кристалина е е едно добре изглеждащо послушно и ухилено селянче само че визията не върши работа а интелекта....би било правилно да организират диспут между двете още в началото . за да се разбере кой кой е и колко струва ...само че тук се работи по принципа наш човек от наща партия....пък ние ще му казваме какво да говори.. ако не му достига интелекта.....
  • 24 АСАН БАЯБА

    0 0 Отговор
    Клоун който ще ни разплаче за пореден път.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Картър

    0 0 Отговор
    Шоуто тепърва започва. Сталинка няма да е единствената номинация на Бокич.
  • 27 ахмак

    0 0 Отговор
    още малко ти остана проста тиква банкянска скоро ще те направят на сръбска скара
  • 28 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Сталинка георгиева произхожда от хардлайнери комунисти умишлено създадена и потготвена да е това което е сега
  • 29 tost

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Още един подмазвач на власт имащите.......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове