Last news in Fakti

28 Септември, 2016 15:55 1 598 2

АБВ иска оставката на Даниел Митов

  • бокова-
  • кристалина георгиева-
  • оон-
  • борисов-
  • първанов-
  • абв-
  • оставка-
  • даниел митов
АБВ иска оставката на Даниел Митов - 1

Председателят на ПП „АБВ“ и президент на Република България (2002-2012) Георги Първанов, заяви на нарочна пресконференция в зала Запад на НС, че решението на правителството за оттегляне на кандидатурата на Ирина Бокова от надпреварата за лидер на ООН е унижение в международен мащаб.

Георги Първанов поиска оставката на външния министър Даниел Митов.

„Такъв прецедент в дипломатическата история и в историята на международните отношения няма“, посочи Първанов.

„Това правителство забави издигането на българската кандидатура за генерален секретар на ООН месеци наред, въпреки натиска на обществото и настойчивите призиви на политическите партии“, коментира още той.

„С измъченото издигане на г-жа Бокова идва периодът на скрития саботаж. Не се колебая да използвам тази дума, защото нито за миг правителството, българската дипломация, в лицето на ключовите български представители, особено в Ню Йорк, не само че не си направи труда да подпомогне на г-жа Бокова, а и препятстваше издигането и налагането на нейната кандидатура“, обясни Георги Първанов.

„Несъстоятелна е тезата за представянето на един или друг кандидат в тези няколко тура. Представянето е преди първия тур, преди първото гласуване. След представянето на г-жа Бокова тя беше на трето място, беше изявеният фаворит. От там нататък всичко е просто оценка за дипломатическите усилия, за националната дипломация“, допълни той.

„Не може да си трети, първата жена, единственият, ключовият представител от Източна Европа и от там нататък започват неимоверните усилия на този невероятен министър без аналог в българската история, г-н Митов“, заяви Георги Първанов.

"Най-естественото нещо е министър Митов да освободи поста си. Историк съм. Знам, че в българската история и в историята на българската дипломация има неуспехи, има даже откровени поражения, но такава излагация не е имало“, посочи Първанов и допълни, че случващото се с българската кандидатура в ООН е смешно и жалко.

„Мисля, че една такава стъпка, не замяна, защото разбирам и долавям, че г-жа Бокова остава в играта, тази ситуация, в която имаме двама кандидати, както беше казал колоритен журналист - приляга ни, ние сме малка героична нация, да имаме поне двама кандидати“, коментира Георги Първанов.

„Това означава, че от тук нататък никой няма да гледа сериозно на българската дипломация и няма да имаме предложение. Наша кандидатура няма да се погледне сериозно, за какъвто и да е пост в международните организации“, допълни той. „Трябва да кажа, че отговорността на министър-председателя е изключително висока. Това какво искат в Европа, в Германия, която не е член на съвета за сигурност, е ли основание ние да сменяме „по средата на реката своя кандидат“, или каквото иска Орбан. Това показва, че нямаме суверенна дипломация, правим всичко, което ни поискат отвън“, заяви Георги Първанов.

„Това е унижение в световен и международен мащаб. С тази си стъпка правителството вдига тежка барикада, не просто тегли една линия между опозицията и управляващите“, каза още той.

Факти.бг припомня, че политиците в България се разделиха диаметрално по казуса "Бокова".

БСП обмисля вот на недоверие. Председателят на партията Корнелия Нинова заяви, че са поискали министър-председателят и външният министър да дойдат в парламента и да представят причините, поради които МС е взел решение за издигане на кандидатурата на Кристалина Георгиева.За нас това е резил за България”, заяви Нинова

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че днешният акт можем да го оценим като акт, който вреди на имиджа на страната ни и с нищо не допринася за успех в едно такова състезание. Той определи този ход като "много несериозен"

Красимир Каракачанов, председател на ВМРО и зам.-председател на Народното събрание заяви, че решението за замяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева е фундаментална грешка, която свежда до минимум шансовете на България. Опитът за оттеглянето на Бокова е срамен за България. По този начин, на практика, страната ни се отказа от надпреварата за ООН.

Публикувано във факти.бг: ГЕРБ смята, че качествата на Кристалина Георгиева са по-добри от тези на Ирина Бокова в надпреварата за поста генерален секретар на ООН, респективно това покачва и шансовете на България.
Публикувано във факти.бг: ГЕРБ смята, че качествата на Кристалина Георгиева са по-добри от тези на Ирина Бокова в надпреварата за поста генерален секретар на ООН, респективно това покачва и шансовете на България.

ГЕРБ смята, че качествата на Кристалина Георгиева са по-добри от тези на Ирина Бокова в надпреварата за поста генерален секретар на ООН, респективно това покачва и шансовете на България.

ДСБ подкрепи ГЕРБ. Радан Кънев каза, че решението е правилно. ДСБ отдавна настоява за издигане на кандидат, който може да обедини около себе си страните от Източна Европа и целия ЕС.

Публикувано във факти.бг: ДСБ отдавна настоява за издигане на кандидат, който може да обедини около себе си страните от Източна Европа и целия ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фронто

    0 0 Отговор
    Няма "българска кандидатура". По нации други органи се избират. Този пост е личностен.
  • 2 стратокастър

    0 0 Отговор
    Другарю Първанов.Гоце, преими го като лично поръжение тъй като ти лично извиваше ръчете на правителството да издигне кандидатурата на другарката Бокова в потивен случай ще оттеглите подкрепата си за правителството!

    Сега когато конюктурно оттегли подкрепата за правителството няма какво друго да извиваш освен на Бойко Борисов шлифера!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове