1 114 2

АБВ иска оставката на Даниел Митов

Калина Петрова

Председателят на ПП „АБВ“ и президент на Република България (2002-2012) Георги Първанов, заяви на нарочна пресконференция в зала Запад на НС, че решението на правителството за оттегляне на кандидатурата на Ирина Бокова от надпреварата за лидер на ООН е унижение в международен мащаб.

Георги Първанов поиска оставката на външния министър Даниел Митов.

„Такъв прецедент в дипломатическата история и в историята на международните отношения няма“, посочи Първанов.

„Това правителство забави издигането на българската кандидатура за генерален секретар на ООН месеци наред, въпреки натиска на обществото и настойчивите призиви на политическите партии“, коментира още той.

„С измъченото издигане на г-жа Бокова идва периодът на скрития саботаж. Не се колебая да използвам тази дума, защото нито за миг правителството, българската дипломация, в лицето на ключовите български представители, особено в Ню Йорк, не само че не си направи труда да подпомогне на г-жа Бокова, а и препятстваше издигането и налагането на нейната кандидатура“, обясни Георги Първанов.

„Несъстоятелна е тезата за представянето на един или друг кандидат в тези няколко тура. Представянето е преди първия тур, преди първото гласуване. След представянето на г-жа Бокова тя беше на трето място, беше изявеният фаворит. От там нататък всичко е просто оценка за дипломатическите усилия, за националната дипломация“, допълни той.

„Не може да си трети, първата жена, единственият, ключовият представител от Източна Европа и от там нататък започват неимоверните усилия на този невероятен министър без аналог в българската история, г-н Митов“, заяви Георги Първанов.

"Най-естественото нещо е министър Митов да освободи поста си. Историк съм. Знам, че в българската история и в историята на българската дипломация има неуспехи, има даже откровени поражения, но такава излагация не е имало“, посочи Първанов и допълни, че случващото се с българската кандидатура в ООН е смешно и жалко.

„Мисля, че една такава стъпка, не замяна, защото разбирам и долавям, че г-жа Бокова остава в играта, тази ситуация, в която имаме двама кандидати, както беше казал колоритен журналист - приляга ни, ние сме малка героична нация, да имаме поне двама кандидати“, коментира Георги Първанов.

„Това означава, че от тук нататък никой няма да гледа сериозно на българската дипломация и няма да имаме предложение. Наша кандидатура няма да се погледне сериозно, за какъвто и да е пост в международните организации“, допълни той. „Трябва да кажа, че отговорността на министър-председателя е изключително висока. Това какво искат в Европа, в Германия, която не е член на съвета за сигурност, е ли основание ние да сменяме „по средата на реката своя кандидат“, или каквото иска Орбан. Това показва, че нямаме суверенна дипломация, правим всичко, което ни поискат отвън“, заяви Георги Първанов.

„Това е унижение в световен и международен мащаб. С тази си стъпка правителството вдига тежка барикада, не просто тегли една линия между опозицията и управляващите“, каза още той.

Факти.бг припомня, че политиците в България се разделиха диаметрално по казуса "Бокова".

БСП обмисля вот на недоверие. Председателят на партията Корнелия Нинова заяви, че са поискали министър-председателят и външният министър да дойдат в парламента и да представят причините, поради които МС е взел решение за издигане на кандидатурата на Кристалина Георгиева.За нас това е резил за България”, заяви Нинова

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че днешният акт можем да го оценим като акт, който вреди на имиджа на страната ни и с нищо не допринася за успех в едно такова състезание. Той определи този ход като "много несериозен"

Красимир Каракачанов, председател на ВМРО и зам.-председател на Народното събрание заяви, че решението за замяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева е фундаментална грешка, която свежда до минимум шансовете на България. Опитът за оттеглянето на Бокова е срамен за България. По този начин, на практика, страната ни се отказа от надпреварата за ООН.

Публикувано във факти.бг: ГЕРБ смята, че качествата на Кристалина Георгиева са по-добри от тези на Ирина Бокова в надпреварата за поста генерален секретар на ООН, респективно това покачва и шансовете на България.
Публикувано във факти.бг: ГЕРБ смята, че качествата на Кристалина Георгиева са по-добри от тези на Ирина Бокова в надпреварата за поста генерален секретар на ООН, респективно това покачва и шансовете на България.

ГЕРБ смята, че качествата на Кристалина Георгиева са по-добри от тези на Ирина Бокова в надпреварата за поста генерален секретар на ООН, респективно това покачва и шансовете на България.

ДСБ подкрепи ГЕРБ. Радан Кънев каза, че решението е правилно. ДСБ отдавна настоява за издигане на кандидат, който може да обедини около себе си страните от Източна Европа и целия ЕС.

Публикувано във факти.бг: ДСБ отдавна настоява за издигане на кандидат, който може да обедини около себе си страните от Източна Европа и целия ЕС.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Фронто
  Отговор
  1 16:08  28.09.16
  Няма "българска кандидатура". По нации други органи се избират. Този пост е личностен.
 • стратокастър
  Отговор
  2 17:01  28.09.16
  Другарю Първанов.Гоце, преими го като лично поръжение тъй като ти лично извиваше ръчете на правителството да издигне кандидатурата на другарката Бокова в потивен случай ще оттеглите подкрепата си за правителството! Сега когато конюктурно оттегли подкрепата за правителството няма какво друго да извиваш освен на Бойко Борисов шлифера!

Напиши коментар:


Публикувай