1 146 7

И рече Плевнелиев...

Калина Петрова

Има някои неща, които нямат нужда от коментар. Коментарът е ваш за разнопосочните позиции на един държавен глава на страна членка на ООН във връзка с казуса „Бокова-Георгиева”. Ето и позициите на Росен Плевнелиев:

 „Компетентността и отговорността да издигне национална кандидатура за ръководител на най-престижната световна организация е на българското правителство. Министерският съвет е направил своя анализ и е преценил шансовете на възможните български кандидатури, с което е запознат и държавният глава. Президентът споделя аргументите на правителството.

След решението на Министерския съвет всички български институции са длъжни в рамките на своята компетентност да работят за успеха на българския кандидат. Огромна е отговорността, когато България има шанс да излъчи следващия генерален секретар на ООН. Това е и отговорност към региона на Централна и Източна Европа. Президентът призовава всички български политици да подходят отговорно към българската кандидатура, да надмогнат партийните си интереси и лични пристрастия и да станат част от усилията на държавата да постигне успех в тази надпревара.

Държавният глава напомня, че крайното решение кой да оглави организацията няма да бъде взето в България, а в рамките на структурите на ООН. По тази причина е много важно да не се впускаме за пореден път в спиралата на взаимни обвинения, а да покажем на света, че можем да сме единни и да работим в една посока.

Да издигнеш нов кандидат не е непознато в международната практика. Това, което би било лошо и би навредило на страната ни, е, ако покажем невъзможност да се обединим около важните за България и Европа решения.  

Президентът Плевнелиев оценява много високо свършената работа и положените усилия от г-жа Бокова и пожелава успех както на нея, така и на Кристалина Георгиева.

Нека в оставащите решителни дни да мобилизираме възможностите на българската държава, за да увеличим шансовете си за успех”.

Ето какво каза той на 23 септември:

„С работата си като генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова показа готовността ни да подаваме ръка и че българите могат да бъдат водачи и имат увереността, познанията и смелостта да гледат нависоко и да водят най-престижните международни организации, заяви държавният глава в приветствието си. По думите на президента Плевнелиев, изгубеният баланс в света и рекордният брой кризи правят надпреварата за лидерството на ООН непредвидима и трудна. „Кой друг, освен човек с отлична експертиза, може да поеме отговорността за това лидерство в интерес на целия свят“.

Да си сменяш позицията през няколко дена не е позиция.

София / България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • дреме ми
  Отговор
  1 17:47  28.09.16
  Аве аз 'кат ви разправям чиста шизофрения!!!
 • 555
  Отговор
  2 18:16  28.09.16
  Магарето на Борисов ръси мозък ...Още малко ти остана НЕЩАСТНИК . слава богу...
 • AK 47
  Отговор
  3 18:21  28.09.16
  не е лесно да си прост
 • Пламен
  Отговор
  4 18:41  28.09.16
  Не прави чест на автора да завършва статията по този подмолен начин. "Президент"/-ство/ е институция журналистчета. Какво да направи президента (как да защити интересите на България), като "Министерският съвет" по до болка познатия ни сценарий си върти к..венски г.за!!! Дежа вю!!! Има ли нещо, за което "Министерския" съвет да не се е превртял на поне 180"'"!!! Пожарникарска му работа
 • тиквичко и чехълчо
  Отговор
  5 18:43  28.09.16
  Такава, каквато ние си я надробим, друг не може да ни я надроби!
 • Пламен
  Отговор
  6 18:45  28.09.16
  Г-н премиер, да вземеш да си ходиш по-често на Симитли! Стига си политиканствал - Прекаляваш
 • Хахол
  Отговор
  7 20:18  28.09.16
  Гет ауттъъъ

Напиши коментар:


Публикувай