1 572 10

Цецка Цачева е най-вероятният кандидат за президент на ГЕРБ

Калина Петрова

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е кандидатът за президент на ГЕРБ потвърдиха два независими източника на „Терминал 3“. Решението е взето окончателно на среща при премиера Бойко Борисов в понеделник вечер.

Случайно или не, във вторник Борисов проведе разговор с Кремъл по негово искане, съобщиха от Москва. Най-вероятният номинат за вицепрезидент е адмирал Пламен Манушев – бивш командващ на Военноморските сили, настоящ депутат от ГЕРБ, заместник-председател на комисията по външни работи и член на комисията по отбрана в парламента. Така в президентската надпревара се включва още един генерал.

Никой не иска да става президент

Парадоксалната ситуация, до която се докара ГЕРБ след 2 години управление, е, че никой с авторитет, експертиза и собствена политическа експозиция, пък било то и в рамките на ГЕРБ, не иска да се идентифицира с партията и да бъде номиниран от нея. Роля за тази резервираност имат и изводите, които се налагат от цялостното поведение, което ГЕРБ и нейните лидери в лицето на Цветанов и Борисов демонстрираха към президента Росен Плевнелиев в ключови моменти от мандата му, както и към ключови негови действия.

До тази кандидатура се стигна след дълъг процес на подбиране и отказване. Както знаете, първи отказа да бъде номиниран за втори мандат президентът Плевнелиев. В рулетката се завъртяха имената на любимите кметове на София и Бургас – Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Кандидатурата на Николов обаче беше доста спорна с оглед топлите му връзките с лобитата около Пеевски и ДПС. Проблем е също и разпознаваемостта му, която не е достатъчна като за мажоритарен избор на президент, твърдят известни социолози. Фандъкова няма проблем с разпознаваемостта, но е отказала. Същото е направил и Николай Младенов. Възможен вариант е бил и Томислав Дончев. Наши източници твърдят, че той бил склонил единствено да стане премиер, ако в крайна сметка Борисов реши да се кандидатира. Завъртя се името и на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Твърди се, че пикантната вътрешнопартийна история се върти около настояването на Цветанов да стане на всяка цена председател на Народното събрание, след като не било удовлетворено искането му да бъде номиниран той за президент. Когато е поставил това условие, Цецка Цачева казала, че този път това ще стане само през трупа й. Можем да си извадим извода, че по характерен за него начин Борисов е разрешил вътрешнопартийната крамола по соломоновски. Всеки е получил това, което е пожелал – Цачева номинацията за президент, а сега очакваме Цветанов да стане председател на Народното събрание.

Изводът, който можем да направим, е, че Борисов не успя да се еманципира от партийния си номенклатурчик Цветанов и да номинира кандидат, който да има нужните качества да събере по-широка дясна подкрепа.

Няма как да не направим уговорката обаче, че все пак планетите са в постоянно движение и макар ретроградният Меркурий да свърши, никога не се знае какво ще се случи до 2 октомври.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Morgoth
  Отговор
  1 17:26  28.09.16
  Едно време СДС изгубиха президентския пост по абсолютно идиотски начин. Ако ГЕРБ искат зорлем да сложат Калфин за президент да номинират Цецка.
 • втрещен
  Отговор
  2 17:54  28.09.16
  Да не е сделка с първанов?
 • Трол
  Отговор
  3 18:13  28.09.16
  Тази е способна да изплаши и джихадистите!
 • кроко
  Отговор
  4 18:36  28.09.16
  Т'ва да не е статия от НЕновините?

 • fuck nazis
  Отговор
  5 18:46  28.09.16
  Най-накрая и травестит!!!
 • смЕх
  Отговор
  6 19:10  28.09.16
  До сега като имахме жена за президент та какво!?... Прокопсахме! Предлагам една златна рибка в аквариум да номинираме, поне ще си мълчи, а и има по-голяма вероятност нещо да изпълни!
 • Гост
  Отговор
  7 19:35  28.09.16
  Що бе хора ,сте толкова черногледи. Наша Цецка има голям потенциал ,особено ,ако ходи на посещение в Турция , те такава арна мома , точно по техен вкус. те там нали имат такава приказка. Една жена струва колкото тежестта си в злато.
 • хахаха
  Отговор
  8 19:52  28.09.16
  Това е кьорфишек-пожарникара е прост,но не чак толкова....
 • хахаха
  Отговор
  9 19:57  28.09.16
  Пожарникара е прост,но не толкова...
 • рес еоод
  Отговор
  10 23:06  28.09.16
  СТИГА С ТИЯ КОМУНИСТИ

Напиши коментар:


Публикувай