911 0

България и подкупите

Преглед на печата

Стефанаки Йоанис

24 часа

Цецка Цачева и още 7 фаворити на ГЕРБ за президент

Сигурен е кандидатът ни за вицепрезидент - депутатът вицеадмирал Пламен Манушев. Но за президент имаме повече от една достойна номинация. Това казват пред “24 часа” от ГЕРБ 3 дни преди Борисов да обяви в неделя кандидата. Сред лидерите, без да броим самия премиер и шефа на парламентарната група Цветанов, са трима членове на националното ръководство. Йорданка Фандъкова и Томислав Дончев са отличниците, станало ясно на Изпълнителна комисия на партията в понеделник. Столичният кмет категорично отказва да участва в битката. Цачева, която преди два месеца посочиха като номинация на ГЕРБ, остава водеща. Макар и на патерици, тя ще изнесе кампанията - това вече прави Борисов по парламентарните избори през 2009 г.

Труд

Бием Гърция по корупция

България е по-корумпирана от Гърция, показва последният доклад на Световния икономически форум.

По показателя „неправомерни плащания и подкупи“ страната ни се класира на 87-о място от общо 138 държави в света. За сравнение Гърция е на 69-а позиция.

В изследването се посочва, че основната пречка за развитието на бизнес у нас е именно корупцията. Следват недостатъчна квалификация на работната ръка, неефективна инфраструктура, затруднен достъп до финансиране и неефективна държавна администрация.

Стандарт

София първа в Европа по растеж

София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в света и е на първо място от европейските столици по ръст на брутния вътрешен продукт за последните 10 години. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриването на първата среща на кметовете от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и инициативата на Китай 16+1 под наслов "София - пресечна точка на нови възможности". Срещата се провежда в "София Тех Парк" в столицата.

"Инвестициите, които правим в последните години в разкриване на културно-историческо наследство в нашия град, са инвестиции, от които очакваме много

 Монитор

Стар асфалт оставя колите без спирачки

Старият асфалт по много от родните шосета, макар и здрав, не може да осигури добро сцепление с гумите на колите и удължава значително спирачния им път.

„Причината е, че в старата настилка съдържанието на битума е много по-малко и на повърхността са останали повече от твърдите фракции”, обяснява Николай Иванов от браншовата асоциация „Пътна безопасност”.

„Затова на 7 или най-много 10 години трябва да се преасфалтира. Такава е технологията. Подменя се най-горният, износващият слой, който е около 4 см, което повишава безопасността на пътуване”, добави експертът.

Сега

Три нови бежански лагера ще има по южната граница

Три нови центъра за нелегални мигранти ще бъдат изградени до една година на територията на страната. Това предвиждат плановете на правителството за справяне с бежанската вълна. Новите лагери няма да са постоянни, а ще се използват само ако има сериозен бежански натиск. Те ще представляват площадки с ток и вода, които ще са обградени с ограда и ще са от затворен тип. Това означава, че настанените вътре чужденци няма да могат да излизат извън лагера.

Капитал

България става малко по-конкурентна

България отново се изкачва с няколко позиции в Глобалния индекс по конкурентоспособност на Световния икономически форум (WEF) и вече заема 50-о място от общо 138 анализирани държави. Последното издание е на база данни от 2015 г. и отчита лек напредък по показателите технологична готовност (интернет свързаност, мобилни абонати и т.н.), макроикономическа стабилност, пазар на труда. Основен проблем на средата на правене на бизнес остава ефективността на институциите и особено на съдебната система.

Това е пета поредна година, в която позициите на икономиката ни непрекъснато се подобряват (от 74-а през 2011 г.). България изпреварва няколко страни от ЕС - Словения (56-о място), Румъния (62-а), Словакия (65-а), Унгария (69-а), Хърватия (74-а).

Дума

Брайън Адамс открива своята изложба в София

Фотоизложбата "Exposed/Wounded" във Виваком арт хол ще бъде открита лично от автора Брайън Адамс на 11 октомври преди неговия концерт в "Арена Армеец", същия ден, който е част от световното турне "Get Up", научи ДУМА от Ради Георгиев. Творбите ще останат в салона до 12 ноември. Куратори на изложбата са Анке Дигенхард и Мат Хъмфри, галерия "Crossover".

България

Напиши коментар:


Публикувай