841 1

По казуса ООН сме в доста конфузна ситуация

АЕЦ "Белене" категорично не трябва да се строи, заяви Трайчо Трайков

По казуса ООН сме в доста конфузна ситуация
Снимка: bTV
Анжелина Димитрова

„По казуса ООН сме в доста конфузна ситуация, защото имаме двама качествени кандидати, въпреки резервите ми към флиртовете на Ирина Бокова с Владимир Путин.” Това заяви Трайчо Трайков, кандидатът за президент на Реформаторския блок по bTV.

По думите му в тази ситуация „най-големият резил беше когато сегашното правителство се подаде на бруталния натиск на АБВ и Георги Първанов” да подкрепят Ирина Бокова.

„АЕЦ „Белене” категорично не трябва да се строи в този момент, с тази история. Ако се стигне към търсенето на инвеститор, което е логична стъпка, ще дойдат само инвеститори свързани с Кремъл”, каза още той.

Той допълни, че в министерството на Теменужка Петкова все още работят хора, които са отговорни за казуса „Белене”. „Аз съчувствам на г-жа Петкова, защото не знам тя колко е съгласна, но познаваш в детайли поразиите и да трябва да ги държиш там (…) Предполагам й е много трудно”, допълни Трайков.

„Правомощията на президента са толкова големи, колкото самия президент”, каза той. По думите му президентът трябва да бъде коректив на другите власти.

„Част от президентските правомощия, изрично изписани в Конституцията, до ден днешен не са използвани”, допълни Трайков.

По повод кандидатурата на бившия премиер Пламен Орешарски кандидатът на реформаторите каза, че истинската цел на кандидатурата е като чинийките, по които се стреля за тренировка – „да имаме строго отрицателен герой, за да изпъкне положителния, когато той се появи”, допълни Трайков.

Кандидатът на Реформаторския блок заяви, че Русия трябва да приеме отговорностите си като голяма сила. „Русия беше държавата, която стана гарант на териториалната цялост на Украйна, когато се съгласи да предаде ядрените си оръжия. По-безочливо нарушаване на международното право няма”, допълни Трайков.

Той припомни, че санкциите срещу Русия са наложени от самата Русия срещу Европейския съюз.

България

Още по темата

 • Добре дошли в цирк ООН

  Добре дошли в цирк ООН

  Битката за поста генерален секретар на ООН тази година е по-оспорвана от Европейското по футбол във Франция и много по-интересна от Олимпиадата в Рио ...
  2.10.2016
  3 367
  4
 • 10 страни подкрепят Кристалина Георгиева?

  10 страни подкрепят Кристалина Георгиева?

  Веднага след издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален директор на ООН. Това бе съобщено от електронното издание на в. ...
  29.09.2016
  1 800
  6

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кон
  Отговор
  1 09:14  29.09.16
  Храчка антибългарска ЕОН-СКА!

Напиши коментар:


Публикувай