554 0

11 партии, 5 коалиции и 14 ИК се регистрираха в ЦИК

Калина Петрова

 До 29 септември 11 партии, 5 коалиции и 14 инициативни комитета са се регистрирали в ЦИК. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.Подадени са заявления за 9 кандидатски двойки за президент и вицепрезидент - част от тях са регистрирани, за други тече проверка, съобщи още говорителят.

Андреев припомни, че крайният срок за регистриране на кандидати за президент и вицепрезидент е 4 октомври т.г., а до 6 октомври ЦИК трябва да обнародва в ДВ регистрираните двойки.

Срокът за подаване на заявленията за гласуване в чужбина ще бъдат приемани до 11 октомври, т.е. не по-късно от 25 дни преди самите избори. До момента има подадени 8600 заявления за гласуване на българи в различни държави: за САЩ- над 730, за Германия - над 1460, за Великобритания- над 2300, както и за други страни.

14 жалби са получени в ЦИК, от които 9 са във връзка с решения, свързани с назначения в РИК, а 3, отнасящи се за изборните книжа.

За участие в националния референдум са регистрирани 9 партии, 3 коалиции и 22 инициативни комитета.

Заявления за гласуване в друго населено място от това на постоянната регистрация може да се подаде не по-късно от 14 дни преди изборите в общинските администрации.

Камелия Нейкова, говорител на ЦИК,  припомни, че печатницата на БНБ ще печата бюлетините, но може да ползва и подизпълнители.

София / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай