1 146 5

Забранихме носенето на бурки на публични места

Забранихме носенето на бурки на публични места
Стефанаки Йоанис

Парламентът прие окончателно забраната за носене на облекло, скриващо напълно или частично лицето, на публични места. Забраната ще важи за всички официални институции и обекти, за селата и градовете, свързани с представяне на административни, образователни или обществени услуги, както и в местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации, съобщи БНР.

Преди началото на дебата по законопроекта от ДПС предложиха обсъждането му да отпадне от дневния ред на Народното събрание, тъй като според тях се дава повод на реваншистки, радикални, нездрави сили. Забраната няма да важи за домовете на гражданите или официалните места за молитва на съответното вероизповедание. За нарушение на тези разпоредби законът предвижда наказание и глоба в размер на 200 лева за първо нарушение и 1 500 за всяко следващо.

По-рано днес от ДПС настояха да се отложи дебатът, тъй като въпросният закон уязвява законността и дава повод на реваншистки сили за мъст и се превръща в израз на ислямофобия.

За да угодите на Патриотичния фронт, за да си гарантирате безметежно управление още няколко месеца, вие сте готови на всичко, дори и да приемате антидемократични текстове, каза Четин Казак.

Нито един от тези атентатори не е бил забулен, със скрито лице или закрит. Философията на всички тези хора е "С открито лице пред Бога", подчерта Джейхан Ибрямов.

Парламентарната група на ДПС напусна залата, а лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан също се обяви против закона.

Каквото и наименование да дадете на този законопроект, то неговата цел е ясна - нацистко отрицание на културното различие в българското общество, посочи Местан.

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт заяви, че законът е необходим.

Този закон е опит да се спре радикализмът, разделянето на обществото и неговото противопоставяне на религиозна основа. Ако нямаше подобни ексцесии в Пазарджик и на други места, подобен закон едва ли щеше да се роди в това Народно събрание, припомни лидерът на ВМРО.

Валери Жаблянов от БСП добави, че подобно законодателство не е чуждо и на Турция.

Такова законодателство е приемано през 1925 година. Мустафа Кемал Ататюрк със закон отменя носенето на фесове в османската империя и на друго религиозно облекло.

Красимир Велчев от ГЕРБ заяви, че законът не е насочен срещу религиозни общности и не е репресивен.

80 процента от разкриваемостта на престъпленията във всяка една държава вече се дължат на системите за видеонаблюдение. Как хората в тези институции ще си гледа работата, като ние ги спъваме, не даваме възможност те да направят разкриваемост? Риторично попита Красимир Велчев.

България


Още по темата

 • В Швейцария забраниха бурките

  В Швейцария забраниха бурките

  Швейцарският парламент при закон, който забранява носенето на бурки на обществени места, съобщи Yahoo News. Според мерките никой не може да носи ...
  27.09.2016
  1 273
  4

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ужас
  Отговор
  1 14:17  30.09.16
  Аре аут дпс мпс сигани
 • незнайко
  Отговор
  2 15:52  30.09.16
  Започва да се показва истинското лице на ДПС и новата партия ДОСТ. Много навътре в управлението бяха допуснати. Дано на изборите народа е осъзнат. Мюсюлманска партия не трябва да има в Народното събрание.
 • Българин
  Отговор
  3 16:03  30.09.16
  Публикувано във факти.бг: Егати изостаналото мислене кой е казал че като си българин трябва да си християнин, от носно религията ми съм мюсюлманин, ако някои го дразни да отива в Ватикан, аз съм такъв от поколения живея, работя тук и ще умра тук.

  Коментиран от #4, #5

 • Д'Мин
  Отговор
  4 16:24  30.09.16

  До коментар #3 от "Българин":

  Не би трябвало никой да го притеснява с каква религия си, ако ще и Харе Кришна да викаш. Въпроса е, че повечето от вас нямат българско самосъзнание. Проблематиката е залегнала дълбоко в съзнанието на хората поради исторически причини. В Америка Касиус Кюей е станал Мохамед Али, на кой му пука. Тук е различно. Америка не е била 482 г. под....турско присъствие. И не граничи с "присъствалите". И обикновените хора не са виновни, те си живеят в едно, празнуват своите празници с друговерците, и това е хубаво. Но идват политиците, външни или вътрешни, и проблема е готов. И комшиите раздавали неща на Байряма, и другите носели им козунак и яйца, започват да се колят. Защото политиците и интереса на Великите налагат тази проформа. Този над нас е един, Бог, Аллах, Йехова, Буда или Кетцакоатъл(за инките), разликата е в начина на почитането му. Той е един! Но заради Тях, политицитеи стоящите зад тях, клането не ни мърда!
 • гост
  Отговор
  5 21:19  30.09.16

  До коментар #3 от "Българин":

  Драги Българино аз съм израснал с българомохамедани //турци// но всички ядяхме свинско и пиехме вино после омахваме всички баклави по шекер баирям !! Сега работя в Скандинавия с хървати но моя колега Чазим който е мюсюлманин никога не съм чул да казва че е / турчин/ но винаги се нарича хърватин !!!!!Защо само ние забравяме миналото си и служим на чужди интереси !!!

Напиши коментар:


Публикувай