1 266 0

Уволненията в Медицинския университет са неправомерни

Ябълката на раздора е във финансовото поле, заяви проф. Красимира Маркова

Анжелина Димитрова

Уволнените служители на Медицински университет – София излязоха с ясна позиция за случилото се там. Уволнените не са възпрепятствали одита, а са отказали да изпълнят устни нареждания и са изисквали спазването на процедурите за предаване на оригинали – а именно след подписване на протоколи, стана ясно на пресконференция днес.

Проф. Красимира Маркова (главен счетоводител, ръководител „Финансови ресурси“ и преподавател в Катедра „Икономика на здравеопозването“), инж. Симона Манолова (ръководител „Капиталово строителство и обществени поръчки в строителството и ремонтите“) и г-жа Марта Генсузова (ръководител „Обществени поръчки – доставки и услуги“) отговориха на клеветите срещу тях във връзка с одитния доклад на МОН, излезли в медиите през последните дни. Те коментираха и начина и обстоятелствата, при които са уволнени.

По думите им причината за техните уволнения е изисканото от тях спазване на законови процедури и желание за пълна прозрачност. Обясниха, че са били подложени на натиск от страна на новото ръководство на МУ – София. Изразиха своето възмущение от незаконните си уволнения, една от целите на които е „обезкостяването на Ректората на МУ“ – по думите на проф. Красимира Маркова.

Вече бившите служители алармираха обществеността какви са новите назначения във висшето училище, при какви заплати, какви са новите отношения там и спазва ли се академичното поведение, ред и уважение.

Окончателният доклад от одита се внася във висшето училище на 27 септември 2016 г. – сутринта, след изтеклия предишната вечер краен срок за подаване на възражение от страна на проф. Митев и екипа му. Маркова, Манолова и Генсузова разясниха, че не е възможно възраженията да бъдат отразени за няколко часа в извънработно време, от което те заключват, че резултатите са били предрешени.

До момента на своето уволнение, те не получават одита официално, въпреки че по процедура главният счетоводител трябва незабавно да получи доклада. Разбират за резултатите от него от медиите.

„Искаме да се идентифицираме публично, за да знаят хората, че нещата не са така, както бе обявено по медиите“ – каза проф. Красимира Маркова.

„Ябълката на раздора е във финансовото поле“ – категорична бе тя, като обясни, че в момента интересът на новото ръководство е как да се изразходват и разпределят средствата от 85 милиона лева на МУ – София.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай