1 380 0

Трайчо Трайков: Президентът има реални правомощия

Венцислав Михайлов

Държавният глава има реални правомощия и не е нужна президентска република, заяви кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Като бивш енергиен министър той даде пример как държавата може да действа при плащането на оборудването за АЕЦ "Белене":

Плащането на сумата по решението на арбитража да се обвърже по един твърд договорен начин с ангажимент на руската страна да ни съдейства за влагането на това оборудване в други проекти, по които те работят, по предварително определена цена. Ангажиментът на държавата винаги се подразбира, най-малкото, защото няма кой да застрахова, например риска от ядрена щета или да плати сметката с окончателното погребване на радиоактивните отпадъци.

„Доверието, с което Реформаторският блок издига кандидатурата ми за президент, не е под условие, няма ограничения, нямам скрити началници. Това изключително ме улеснява и ме прави свободен, а оттам и силен“, каза Трайчо Трайков в речта си пред Третото национално събрание на ДБГ. Той и кандидатът за вицепрезидент на блока ген. Съби Събев бяха гости на висшия форум на Движение България на гражданите, които започна работата си във Варна.

Според Трайков именно затова ГЕРБ изпитва големи затруднения с номинацията си. „Просто никой от кандидатите не приема охотно да излъчи на обществен показ - на поста държавен глава - подчинената си позиция. Подчинена на партията му и на лидера на партията ГЕРБ. Аз не съм в тази позиция и ще бъда отговорен само към българския народ“.

Трайков благодари на ръководството на ДБГ, членовете и симпатизантите на партията за доверието към него и към ген. Събев и подчерта, че успехът зависи от всички - този в кампанията за президент и този за постигане на политическите цели на блока. „Страната ни трябва да има достойнство, а политиците – да променят представата у хората за политика и за публичен морал. Реформаторският блок е дал да се разбере, че държи на дългосрочни и смислени инвестиции в образованието и краткосрочни и енергични действия спрямо съдебната реформа и битката с корупцията, където ДБГ има своя принос. Затова казвам, че за нас промяната не е общо понятие, а ние влагаме в него интелигентно управление, в комбинация със здрав политически гръбнак“, допълни Трайчо Трайков.

Според него ще станем нормална държава, когато хората спрат да говорят за „времето на Костов“, „времето на Станишев“, „времето на Борисов“ и започнат да определят периодите от историята ни с изрази, като „по време на приватизацията“, „след като влязохме в НАТО“, „по време на голямата образователна реформа“, „по време на войната с корупцията“. Тогава нещата ще са дошли на мястото си, защото ще е ясно, че ни съдят по делата, а не по симпатиите към един или друг. Така си представям работата в политиката, каза в заключение кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

По-рано в интервю за Радио Варна Трайков открои три позиции. Първата е, че патриотизъм не е да вееш руски знамена и да тъпчеш европейското. Втората се отнася до функциите на президента, който трябва да бъде коректив, а не продължител на политиката на правителството. Според Трайков, който и да е кандидатът на ГЕРБ, той ще бъде функция на лидера на ГЕРБ. „Как ще се чувства и с какво достойнство ще е човек, който е обречен да бъде президент само в един мандат, ако случайно бъде избран, защото за следващия Борисов каза, че той ще се кандидатира“, попита риторично кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

 

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай