1 Октомври, 2016 18:55 1 801 0

Трайчо Трайков: Президентът има реални правомощия

  • трайчо трайков-
  • избори-
  • президент
Трайчо Трайков: Президентът има реални правомощия - 1

Държавният глава има реални правомощия и не е нужна президентска република, заяви кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Като бивш енергиен министър той даде пример как държавата може да действа при плащането на оборудването за АЕЦ "Белене":

Плащането на сумата по решението на арбитража да се обвърже по един твърд договорен начин с ангажимент на руската страна да ни съдейства за влагането на това оборудване в други проекти, по които те работят, по предварително определена цена. Ангажиментът на държавата винаги се подразбира, най-малкото, защото няма кой да застрахова, например риска от ядрена щета или да плати сметката с окончателното погребване на радиоактивните отпадъци.

„Доверието, с което Реформаторският блок издига кандидатурата ми за президент, не е под условие, няма ограничения, нямам скрити началници. Това изключително ме улеснява и ме прави свободен, а оттам и силен“, каза Трайчо Трайков в речта си пред Третото национално събрание на ДБГ. Той и кандидатът за вицепрезидент на блока ген. Съби Събев бяха гости на висшия форум на Движение България на гражданите, които започна работата си във Варна.

Според Трайков именно затова ГЕРБ изпитва големи затруднения с номинацията си. „Просто никой от кандидатите не приема охотно да излъчи на обществен показ - на поста държавен глава - подчинената си позиция. Подчинена на партията му и на лидера на партията ГЕРБ. Аз не съм в тази позиция и ще бъда отговорен само към българския народ“.

Трайков благодари на ръководството на ДБГ, членовете и симпатизантите на партията за доверието към него и към ген. Събев и подчерта, че успехът зависи от всички - този в кампанията за президент и този за постигане на политическите цели на блока. „Страната ни трябва да има достойнство, а политиците – да променят представата у хората за политика и за публичен морал. Реформаторският блок е дал да се разбере, че държи на дългосрочни и смислени инвестиции в образованието и краткосрочни и енергични действия спрямо съдебната реформа и битката с корупцията, където ДБГ има своя принос. Затова казвам, че за нас промяната не е общо понятие, а ние влагаме в него интелигентно управление, в комбинация със здрав политически гръбнак“, допълни Трайчо Трайков.

Според него ще станем нормална държава, когато хората спрат да говорят за „времето на Костов“, „времето на Станишев“, „времето на Борисов“ и започнат да определят периодите от историята ни с изрази, като „по време на приватизацията“, „след като влязохме в НАТО“, „по време на голямата образователна реформа“, „по време на войната с корупцията“. Тогава нещата ще са дошли на мястото си, защото ще е ясно, че ни съдят по делата, а не по симпатиите към един или друг. Така си представям работата в политиката, каза в заключение кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

По-рано в интервю за Радио Варна Трайков открои три позиции. Първата е, че патриотизъм не е да вееш руски знамена и да тъпчеш европейското. Втората се отнася до функциите на президента, който трябва да бъде коректив, а не продължител на политиката на правителството. Според Трайков, който и да е кандидатът на ГЕРБ, той ще бъде функция на лидера на ГЕРБ. „Как ще се чувства и с какво достойнство ще е човек, който е обречен да бъде президент само в един мандат, ако случайно бъде избран, защото за следващия Борисов каза, че той ще се кандидатира“, попита риторично кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове