696 0

Деца и пътища

Преглед на печата

Стефанаки Йоанис

„24 часа”

Пращат децата престъпници в приемни семейства

Вместо в ТВУ децата, които имат противообществени прояви, ще бъдат настанявани в приемни семейства. Това предвижда законопроектът за детската престъпност, който ще бъде внесен в парламента до края на месеца, съобщи правосъдният министър Екатерина Захариева в Пазарджик.

Досега действащият закон за детската престъпност е от 1959 г. и е далеч от съвременните изисквания и реалности, обясни министърът. В новия закон се предвижда закриването на възпитателните интернати, известни като ТВУ.

„Труд”

Откриха един от първите асансьори в света в Царския дворец в София

Един от първите асансьори в света е монтиран в царския дворец в София. Лично Фердинанд го е поръчал преди цели 120 години, но до момента е бил скрит, информира БТВ.

Уникалната находка е намерена от Милена Звънчарова, докато работи за етнографския музей в двореца, зад забравена врата в прашен склад. Там тя се натъква на позлатен асансьор с кристално огледало, диванче с копринена тапицерия е непокътната кабина от дърво. „Стандарт”

Заемът за „Белене" – от лошо към по-лошо?

Решението за предоставянето на заем на НЕК, с който да покрие задължението от около 1,2 млрд. лв. към руската „Атомстройекспорт" по арбитражното решение относно АЕЦ "Белене", е факт. Макар да може да се съжалява, че бе взето така прибързано, по-важно е сега да се види какви могат да бъдат последиците му от гледна точка на правилата на ЕС.

Една такава мярка може да има основания от гледна точка на икономическата логика и ситуацията в сектора на енергетиката, в частност състоянието на НЕК.

„Монитор”

Адвокатите напомнят: Преди да стъпиш на зебрата – махни с ръка

Преди пешеходецът да стъпи на пешеходната пътека, трябва да се огледа, да прецени дали идва автомобил и непременно да даде знак, че възнамерява да пресече. Никъде в сега действащия Закон за движение по пътищата не е записано, че пешеходецът има право на предимство, пресичайки по пешеходна пътека, категоричен е членът на Висшия адвокатски съвет Милен Ралчев.

Юристът смята, че по никакъв начин не трябва да бъдат толерирани пешеходци, които предприемат необмислено пресичане, мислейки си, че имат предимство на пешеходна пътека. Тя, по закон, само обозначава местата, на които той има регламентирано право да пресича, но не означава, че пешеходецът е с предимство пред останалите участници в движението.

България


Напиши коментар:


Публикувай