641 0

5 селища избират кмет

5 селища избират кмет
Стефанаки Йоанис

В 5 селища избират кмет. Това показва справка от сайта на ЦИК. Нови избори се провеждат в случаите, когато местният вот миналата година е обявен за недействителен или в случаите, в които поради смърт на кмета са прекратени правомощията му.

Такива избори ще се проведат в село Дяково (община Дупница, област Кюстендил), село Ружинци (област Видин), Балчик (област Добрич), село Веселиново (община Тунджа, област Ямбол), село Петърница (община Долни Дъбник, област Плевен).

В други 15 селища се провежда частичен вот. Това са: село Лиляч (община Невестино, област Кюстендил), село Загорско (община Момчилград, област Кърджали), село Градево (община Симитли, област Благоевград), село Синьо бърдо (община Роман, област Враца), село Добруша (община Криводол, област Враца), село Петлино (община Кърджали, област Кърджали), село Калоянци (община Кърджали, област Кърджали), Баба Тонка (община Попово, област Търговище), село Станево (община Лом, област Монтана), Капитановци (община Видин, област Видин), село Главиница (област Силистра), село Владо Тричков (община Своге, Софийска област), село Свидня (община Своге, Софийска област), село Тракиец (община Хасково, област Хасково), село Криво поле (община Хасково, област Хасково).

В Главиница, област Силистра, днес се провежда частичен избор за кмет на общината.

Избраният на последните местни избори Насуф Насуф от ДПС беше отстранен от длъжност след влязла в сила присъда за длъжностно престъпление по време на предишен негов мандат. 10 500 са избирателите от 23 населени места, трима са кандидатите. Двама са издигнати от инициативни комитети, а третият - от ДПС.

Частични избори за кмет има днес в 3 населени села в област Кърджали. В Петлино и Калоянци съревнованието ще е между кандидати на ДПС и ГЕРБ. Най-интересен двубой се очертава в село Загорско, където единият от претендентите е от ДПС, а другият е независим, но е сред учредителите на новата партия ДОСТ..

В селата Криво поле и Тракиец в община Хасково също се избират кметове.

До насрочване на частичните избори се стигна, след като Общинската избирателна комисия прекрати правомощията на кметовете. Председателят на комисията Пламен Лечев обяснява:

Поради участието на двамата кметове, които бяха освободени, във фирми и собственици на фирми съответно, това наложи прекратяването на техните пълномощия и обявяване на нови частични избори.

В Криво поле по избирателните списъци са записани 753-ма гласоподаватели, в Тракиец - 616. Кои са партиите и кандидатите, които участват в надпреварата, съобщава Пламен Лечев.

Общият брой на регистрираните политически партии са три. Общият брой на кандидатите е 4 както следва: за Криво поле Андрей Гаджев от ГЕРБ, Стойчо Стоев от Движение за права и свободи, а за кметство Тракиец - Жечка Колева отГЕРБ и Красимир Бойчев от АБВ.

Вчера не са постъпили сигнали за нарушаване на Изборния закон. Бюлетините са доставени в двете секции, които бяха охранявани през цялата нощ.

Кмет избират и в плевенското село Петърница, община Долни Дъбник. Регистрираните кандидати са шестима, а с право на глас са 1200 жители.

До частичните избори в Петърница се стигна след като Административният съд в Плевен обяви вота от миналата година за недействителен заради неправилно преброени бюлетини. Решението по казуса е оставено в сила и от Върховния административен съд.

Сега близо 1200 души с право на глас ще избират кмет, като гласуването е в две секции и започна в 7.00 часа.

Председателят на Общинската избирателна комисия Ценка Симеонова каза, че подготовката за изборите е нормална и няма проблеми в селото.

Избори за общински съветници се провеждат в община Ружинци, Видинска област. Изборният ден там започна навреме и без проблеми.

Нормално започнаха изборите и в село Капитановци. Там хората гласуват за кмет на населеното място.

Новите избори за общински съветници в Ружинци бяха насрочени от президента след като Върховният административен съд касира резултата от избора на общински съвет на местния вот миналата година. 4 хиляди бюлетини са осигурени за днешното гласуване, броят на избирателите е близо 3300, каза председателят на Общинската избирателна комисия Павел Петков.

Регистрирали сме 4 кандидатски листи от две партии, една коалиция и една местна коалиция.

Днес се провеждат избори за кмет и на село Капитановци. Те бяха насрочени след като избраният миналата есен Владимир Аристотелов внезапно почина.

В селото са разкрити три секции за гласуване, каза говорителят на Общинската избирателна комисия във Видин Габриела Лилова:

Общият брой избиратели е 935. Регистрирахме трима кандидати - двама от тях са издигнати от политически партии и един е издигнат от местна коалиция.

 

 

България


Напиши коментар:


Публикувай