697 2

Пътят към бъдещето на Европа минава през качественото образование

Калина Петрова

Днес бъдещето на България и Европа не се решава на бойното поле, а в училищните стаи, и там е решението на проблемите. Бъдещето на България не зависи от това кои са нашите опоненти и с кого ще водим хибридни, пропагандни и всякакви други войни. Бъдещето ни зависи от това кои сме и какво искаме и доколко сме амбициозни да го създадем сами, а не само да следваме готови решения. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на инициативата на Европейската комисия „Граждански диалог“ в град Габрово.

Темата на дебата е „Европа: Какво следва?“ и в него взеха участие заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, президентът на Европейския Комитет на регионите Марку Маркула, Ева Паунова и Андрей Новаков – членове на Европейския парламент, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

„Броят на кризите днес в Европа е рекорден. Затова когато е трудно и когато е тежко, трябва да бъдем открити за дебат. Днес Европа няма как да бъде „остров на стабилност“ в световния океан на нестабилност. Броят на кризите е рекорден“, заяви държавният глава и цитира мисъл на известния философ в Азия и поет от ХІІ век Низами Ганджави, който учи тогавашните държавници, че: „Не мечът е Вашия инструмент, а отворената врата". „Нито една страна поотделно не може да се справи, не може да бъде изолиран остров“, добави президентът.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че всяка една от инвестициите на бъдещето трябва да има своята иновационна екосистема и в България. „Под екостистема разбираме общите действия на бизнеса, неправителствените организации, институциите, правителството и местните власти“, подчерта държавният глава. В изказването си президентът открои информационните и комуникационни технологии, производство на храни и индустриите, свързани с човешкото здраве, като области, в които страната ни трябва да бъде сред водещите лидери. „Ако искаме индустриите на бъдещето да се случат в България и да привлечем повече инвестиции, ще се нуждаем от наистина качествено образование. Ако искаме да намалим безработицата, това е свързано с качеството на човешкия потенциал", заяви по време на дискусията  държавният глава.

Президентът Плевнелиев благодари на президента на Европейския Комитет на регионите Марку Маркула за предоставената възможност българските граждани да бъдат активни участници в дебата за бъдещето на Европа и да отправят своите въпроси, идеи и предложения директно към Европейската комисия.

„Трябва по-често да бъдем заедно, за да се научим как да съжителстваме“, заяви президентът на Европейския Комитет на регионите Марку Маркула, който подчерта, че Европа има нужда да създаде и развие мрежа от иновационни центрове. „Всичко е в насърчаване на развитието на младите хора“, допълни той.

Наша цел трябва да бъде връщането на доверието на гражданите към институциите, защото днес то е безпрецедентно ниско, заяви заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

В дискусията взеха участие стотици общественици, граждани.

 

Габрово / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ХайХой
  Отговор
  1 16:54  03.10.16
  Какво ти образование с тия чалга-даскали?!
 • йес
  Отговор
  2 19:23  03.10.16
  Сериозно ли говорите? Какво образование по-точно имате впредвид? Аз доколкото помня напоследък, само се карат за студенти училищата, даже цепят паралелки за да придърпат някой учениче и студент, даже промоции пускат като телеоператорите, за да примамят някой да иде? Ако това е образованието стана направо панаир софра. При това защо младите предпочитат да се образоват навън е въпроса? Това е истинска загадка. Там е по-скъпо, езика е друг, разходи много, често работят паралелно за пари и пак предпочитат? Явно има защо? Впрочем кажетте на украинците тази хипотеза в заглавието и речта! Те считат, че легализирането на проституцията, наркотиците леките ще ги изпрати директно в ЕС? Явно пак има защо? Дедо Шорош май и там е насадил Отворено общество и ХК и какво ли не? А честито ви образование! Впрочем, БАН плаче за млади кадри, кво става бе? ....

Напиши коментар:


Публикувай