1 764 2

Не съм извинение за липсата на кампания и политически дебати

През целия си мандат правих за народа това, което обещах, заяви Плевнелиев

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

Нека бъдем свидетели на една позитивна кампания, в която всеки един от кандидатите да се бори за доверието на народа, а това може да се случи само по един начин – дадени и изпълнени обещания. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти във Велико Търново.

Държавният глава обяви, че в петък ще направи обръщение за началото на предизборната кампания, в което ще апелира към всички кандидат-президенти да се ангажират с ясни решения, да посочат и проблемите за държавата, обществото, Европа и света.

"Мнението на министър-председателя и на политиците е важно, но президентът Плевнелиев не е удобното извинение за липсата на кампания от политически дебати", заяви държавният глава и допълни, че не бяга от своята отговорност.

„В целия си мандат правих за народа това, което обещах да правя. Казах на българите, че за мен Европа не е външна политика, а е моето семейство и се държах като такъв. Казах, че за мен посоката е от София на запад, това и правих, посочи той. За мен въпросът за европейското развитие беше въпрос на национален идеал, завещан ни от Левски, будителите и революционерите на България, да сме равни с другите европейски народи“, категоричен беше Росен Плевнелиев.

Държавният глава подчерта, че народът очаква поне президентската институция да стои над ежедневните политически крамоли и битки, а оценката за работата й ще дойде след време. „В историята не се влиза по поръчка, оценката за моя мандат ще отнеме много време“, каза Росен Плевнелиев.

Президентът припомни, че нито една от инициативите на неговите предшественици не е била спряна от негова страна, а е била надградена. "Не казах нито една лоша дума срещу друг български президент, не защото не мога или защото нямам аргументи, а защото не искам", отбеляза Росен Плевнелиев.

„Няма да допусна като държавен глава интригата две големи българки да се сблъскат на международната сцена Нека се държим като европейци. Що се отнася до мен, аз и с двете съм се отнасял честно и почтено и съм ги подкрепял в техните начинания“. Така президентът Плевнелиев коментира ситуацията около избора за генерален секретар на ООН и припомни участието си в успешните кампании за преизбирането на Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО и в тази по номинирането и избора на Кристалина Георгиева за вицепрезидент на Европейската комисия.

"Давам си сметка за отговорността, която България носи и аз като държавен глава съм част от тази отговорност. Отговорността на България е голяма, защото трябва да даде решение за целия регион, за да бъде представен и силен. Идеята Кристалина Георгиева да върви напред е надеждата, че блокът на източноевропейските държави ще може да се консолидира около нея, и има всички индикации за това. Мисля, че можем да имаме самочувствието, че дотук се справяме не зле", посочи той.

Велико Търново / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • шефа
  Отговор
  1 08:04  04.10.16
  Тапет безроден!
 • Osman
  Отговор
  2 10:41  04.10.16
  Doblr prezident

Напиши коментар:


Публикувай