912 4

Без енергийна независимост, имаме пленена държава

Калина Петрова

Енергийната дипломация е основен елемент от всяка външна политика, а енергийната сигурност - от всяка концепция за национална сигурност. Способността на държавния глава да участва активно в енергийната политика може да бъде голям принос за сигурността на страната. Това каза кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков на дискусия „Форум икономика: Как да станем енергийно независими“, организирана от Институт за свободен капитализъм „Атлас“ в сътрудничество с Българското либертарианско общество и Брейн Уъркшоп институт.

Според мен липсата на енергийна независимост не е проблем сам по себе си, но става такъв, когато държавата няма капацитет да го предотврати. Тогава имаме пленена държава по тази линия , какъвто е случаят с България. Пътищата за преодоляване на енергийната зависимост са както в търсенето на разнообразяване на доставките, така и в използването на нови технологии.

Има и друго - в България липсата на енергийна независимост прераства в зависимост по отношение на много по-важни геостратегически и политически въпроси. Това се проявява в невъзможността за прекъсване на корупционни проекти и практики, включително и чрез запазването на техните инициатори в системата на държавната енергетика. Пътят за преодоляването на тези проблеми е функционираща правосъдна система, върховенство на закона, еднакви правила за всички, институции, които могат да съблюдават спазването им, като например КЗК и други регулаторни органи. На тази основа президентът може да има важен принос чрез международните си контакти и дипломатически усилия.

 

 

 

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • опс
  Отговор
  1 18:44  04.10.16
  Като визия, за Президент, Трайчо е най-очебийно подходящ. Не рекламирам, просто мнение! Марешки, и Жорж Ганчев, ако са наистина загрижени за нас и искренни, също са за предпочитане пред Цура и много други. Трайчо обаче има най-представителен вид като визия за политическа дипломация - не визирам физически белези, а като излъчване. Доколко биха ни били полезни всеки един не мога да зная? Но във всеки случай на БСп и ГЕРБ, ДПС, ОДС, СДС, ....нямам вяра от години. защото много се приказваше но не се приложи. Не е достатъчно да строиш игрища - на село пустее игрището, а са погребани много пари. да бяха ни ги дали да направим краварник или малък цех повече полза щеше да е. Ала тогава мафията нямаше да краде поне 30% от парите.... затова бих предпочел Трайчо за Президент, отколкото повечето други. Но за кого бих гласувал още не зная.

  Коментиран от #2

 • onq s konq
  Отговор
  2 19:21  04.10.16

  До коментар #1 от "опс":

  Ти явно не знаеш,че Трайчо беше отстранен от правителството лично от ББ ТОЧНО ЗА ЗЛОУПОТРЕБА СЪС ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА:)

  Коментиран от #3

 • Де юре
  Отговор
  3 22:53  04.10.16

  До коментар #2 от "onq s konq":

  по тази причина не би трябвало да остане и един от правителството!
 • бббббб
  Отговор
  4 07:13  05.10.16
  Държавата ни отдавна е пленена и зависима!Но,медиите и продажните политици ни говорят глупости и ни замазват очите с други нежни думи за демокрация.

Напиши коментар:


Публикувай