1 337 4

Социолог: Цачева e с по-ниска подкрепа от ГЕРБ, ген. Румен Радев - надскача БСП

Ако БСП и АБВ бяха излезли с обща кандидатура, тя вероятно щеше да се приближи твърде много до кандидата на ГЕРБ, смята Добромир Живков от „Маркет линкс”

Венцислав Михайлов

Делът от избиратели, които биха дали гласа си за кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева, към момента е по-нисък от електоралната подкрепа, която получава ГЕРБ. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV социологът от „Маркет линкс” Добромир Живков.

Според социолога може да се търси обяснение във факта, че от партията забавиха издигането на кандидатурата, както и че между имената, които се въртяха в публичното пространство като възможни кандидатури , е имало такива с по-добър публичен имидж.

Кандидатът на БСП ген. Румен Радев пък малко надскача подкрепата за БСП. Същото важи и за Ивайло Калфин, който има по-голям резултат от АБВ в момента.

Ако БСП и АБВ бяха излезли с обща кандидатура, тя вероятно щеше да се приближи твърде много до кандидата на ГЕРБ, смята той.

ГЕРБ и БСП се очертават като основните противници на президентския вот. Кампанията тепърва ще се развива, напълно са възможни размествания, посочи социологът.

При Красимир Каракачанов електоралният потенциал е припокрит с потенциала на партията му. Изглежда той ще обере патриотичния вот, посочи Добромир Живков.

Трайчо Трайков гравитира около резултата на Реформаторския блок. Кандидатурата му беше обявена късно и при него, както и при ГЕРБ, можем да очакваме по-динамично развитие, изтъкна Живков.

Социолозите очакват избирателна активност като на предишните президентски избори – над 50%.

Според Живков референдумът, както и задължителното гласуване, ще повишат избирателната активност.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 10:22  05.10.16
  Стига с тия платени проучвания. Кога ще почнат дебатите ,да им видим умствения капацитет?
 • иванчо
  Отговор
  2 10:56  05.10.16
  То БСП е така приклекнала че и баба ми без да се засилва ,може да я прескочи!
 • erdal
  Отговор
  3 11:43  05.10.16
  МИТЬО ПИЩОФА ЩЕ Е НА БАЛОТАЖ
 • сас
  Отговор
  4 08:33  10.10.16
  Приеха ли го закона за задължителното гласуване? Според мен не, но няма никаква точна информация.

Напиши коментар:


Публикувай