1 209 2

Двигателите за МиГ - овете ни ще се договарят пряко

Министерството на отбраната спря обществената поръчка

Двигателите за МиГ - овете ни ще се договарят пряко
Венцислав Михайлов

Министерството на отбраната спря обществената поръчка за доставка на 10 двигателя за изтребителите ни МиГ-29. Това става ясно от прессъобщение на военното ведомство.

Оттам се уточнява, че се към пряко договаряне с участниците в процедурата за доставяне на двигателите.

Това се налага поради заявените намерения от страна на Военновъздушните сили за постигане на по-добри условия, касаещи сроковете за доставка на 10 двигатели РД-33, сер. 2, за самолети МиГ-29, гласи официалната позиция на министерството на отбраната.

Запознати посочват, че до конкурса е допусната само една фирма българската „Авиостарт” ЕООД.

В доклада на комисия за възлагане на обществената поръчка, че посочва, обаче че към датата на провеждане на процедурата „Авиостарт” ЕООД не може да предложи нито произведени, нито ремонтирани двигатели, които да може да достави. Освен това специализиран сайт за авиация пресметна, че предложената от фирмата цена е за 3 440 679 евро за новопроизведен двигател РД-33 сер.2, а за ремонтиран двигател РД-33 сер. 2 се искат 1 320 048 евро за брой.

За целта от министерството на отбраната ще започнат преговори с недопуснатите до процедурата компании - "Трейд къмпани" С. р. л. и Haltech Kft чрез ПРОНО ООД. "Трейд Къмпани" С.Р.Л. обаче не е предоставила лиценз за износ и внос на продукти, свързани с отбраната, както и банкова гаранция, а унгарската Haltech Kft не отговаря на много от условията. Едно от изискванията към участниците е да могат да доставят двигателите до година след заявката, като гарантират експлоатационен срок от поне 6 години.

Ресурсът на един нов двигател е 1200 часа, като трябва да минава на преглед на всеки 350 часа.

Преди седмици в изказване пред медии военният министър Николай Ненчев посочи, че има нови двигатели и в страни от Европа и не е необходимо да се водят преговори с Русия.

Военното министерство прекрати по-рано този месец и поръчката за ремонт на три хеликоптера Ми-17 за около 10 млн. лева.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 15:58  05.10.16
  Дрън дрън! Няма как да купуват или ремотират двигатели и хеликотери без удобрението на собствениците на разработките - т.е. руснаците. После нито на онези фирми някой ще им продаде резервни части, нито на нашите тъпунгери някой ще им продаде части ако имат нужда от нещо друго.
 • И ДА СА ДЪРПАТЕ И ДА ВИ ДЪРПАТ
  Отговор
  2 16:42  05.10.16
  ПАК ША КАЦНЕТЕ НА РУСНАКА

Напиши коментар:


Публикувай