1 416 1

Има ли скандал в Медицинския университет?

Снимка: Уикипедия
Снимка: Уикипедия
Анжелина Димитрова

Разраства ли се скандалът в Медицинския университет в София? От МОН съобщиха, че организацията на изнесено обучение от университета в чужбина е било незаконосъобразно. В София пък, по спешност пристигнаха италиански партньори на университета, с молба изнесения център на Медицинския университет в Швейцария, да не бъде закрит. Те настояват за сериозната намеса на просветния министър Меглена Кунева и призоваха да не се рискува имиджа и брандинга на България като дестинация с качествено образование.

От Факти.бг представяме и двете страни по темата:

Организацията на изнесено обучение от Медицинския университет - София в чужбина е било незаконосъобразно и това е записано в становище на Министерството на образованието и науката още през 2013 г., заяви категорично днес пред журналисти главният секретар на МОН Красимир Вълчев. Думите му са по повод твърденията на бившия ректор на университета акад. Ваньо Митев, че е имал разрешение да бъде открит изнесен център за обучение на студенти в Швейцария и Италия.

С промените от тази година в Закона за висше образование беше регламентирано изнесеното обучение и то става с решение на Министерски съвет. И към този момент подобно решение на МС липсва за което и да е висше училище в страната, обясни Вълчев.

По думите на главния секретар, терминът „обслужващи звена“, какъвто е въпросният център, се тълкува в Закона за висшето образование като учебни бази, работилници или библиотеки, в които не се извършва обучение.

Обучение се извършва в основни звена. Има ясни законови разпоредби, които не са били спазени през 2013 г. По тогава действащото законодателство Медицинският университет не е имал право да обучава студенти в тези центрове. Това становище на МОН е било предоставено на МУ - София през 2013 година, а тази година е отразено в одитния доклад за висшето училище.

„Нека държавата не върви против собственото си висше образование“, пък призова акад. проф. д-р Ваньо Митев.

Извънредно от Италия, заради скандала за неправомерното прекратяване на договора на МУ – София и италианската компания „Студиум“ за Център за изнесено обучение в Киасо, Швейцария, дойдоха и представители на компанията – проф. Антонио Джованони, неин почетен президент, и Маурицио Полидори, представител на фамилия Полидори – собственик на „Студиум“.

„Затварянето на Центъра означава, че студентите от втори курс в Киасо трябва спешно да се преместят в София без предупреждение и не е ясно дали ще получат дипломи“, обясни проф. Антонио Джованони.

„Ако сега се прекъсне обучението, догодина няма да има нито един нов италиански студент. Обръщаме се към министър М. Кунева: Не рискувайте имиджа и брандинга на България като дестинация с качествено образование, не ограничавайте възможностите на българските преподаватели да провеждат обучение в Европа, да трупат европейски опит и да прославят българското образование и специалисти“, апелира той.

На базата на приети промени в Закона за висшето образование от 1 март 2016 г., Центърът за изнесено образование в Киасо, Швейцария, е обявен за незаконен в одита на МОН. Всъщност този център е обслужващо звено и напълно съответства с българското законодателство, обясни проф. Митев. Преди два дни компания „Студиум“ получава анекс за прекратяване на договора за този център.

„Шокирани сме от тази ситуация, пристигнахме в България по спешност и се надяваме да намерим заедно изход от създаденото положение“, сподели проф. Антонио Джованони.

„Това, което се случва, касае авторитета на българското образование, а бих казал и на държавата като цяло. Това е международен скандал, какъвто досега не съм срещал в дългогодишната си практика. „Студиум“ се занимава с дейности в сферата на европейското образованието и обучава европейски студенти от 40 години и въпреки различните промени в законодателствата на други държави, никога не сме имали подобен случай“, каза още той.

Центърът за изнесено обучение стартира своята дейност през 2013 г., след писмо на министър Клисарова с разрешение от МОН. По-късно министър Танев и одитите за този Център също нямат забележки. Предназначението на Центъра за изнесено обучение е през първите две години италианските студенти да учат в Швейцария, за да могат те и родителите им да се убедят в качеството на образованието, предоставяно от МУ – София, особено при положение че България не е позната страна за медицинско обучение в Европа, а конкуренцията от европейски медицински университети е огромна. През следващите четири години тези студенти продължават образованието си именно в МУ – София. По този начин Центърът подсигурява студенти на университета и съответно приходи. Тези италиански студенти с днешна дата са над 300 на брой. Всеки един от тях плаща по 8000 евро годишно на България – само за образование, и още по 10 000 евро за останалите си разходи у нас на година. От своя страна компания „Студиум“ инвестира 800 000 евро, при това не за МУ, а за да промотира българското образование и брандинга на България и българските преподавали. Посочената сума е само за първата година, в която Центърът започва дейност.

„Този международен скандал ще изплаши и прогони не само италианските студенти, той ще уплаши, разочарова, разубеди всички европейски студенти, които възнамеряват да се запишат както в МУ – София, така и във всички останали български висши училища. Ето защо трябва да се намери решение на ситуацията“, обобщи проф. Ваньо Митев като добави: „Един вариант, който виждам аз, е да продължи работата на Центъра, докато тече процедурата за филиал“.

Той отрече и обори всички останали коментари по одита на МОН.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Лапи
    Отговор
    1 21:33  05.10.16
    Няма студенти, реват университетите. Голяма простотия е да си губим шансовете. Чиновниците в това министерство са за ....уеолнвение

Напиши коментар:


Публикувай