714 0

Безплатен интернет в пощенските клонове

Преглед на печата

Анатоли Стайков

„24 часа”: Депутатите ще почиват две седмици преди вота

Народното събрание ще почива от 24 октомври заради предизборната кампания, пише “24 часа”. Новината още не е огласена, но е била обсъдена на председателски съвет. Още няма яснота дали ще се работи между двата тура - в периода 7-13 ноември.

Вчера сутринта кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева направи изявление, че докато тя е в кампания, упълномощава да я замества съпартиецът ѝ Димитър Главчев. Зам.-председателят ще продължи да е начело на парламента, ако тя бъде избрана за президент. Данаил Кирилов е твърде натоварен като шеф на ключовата правна комисия, затова не е вариант. Но пък не му пречело да стане зам.-председател на НС.

 

„Стандарт”: Безплатен интернет в пощенските клонове

Безплатен безжичен интернет и електронна поща ще може да се ползват в пощите в страната, пише в. "Стандарт". Вестникът цитира зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов.

"Пощите са важна част от дигиталната икономика, не само като участник в електронната търговия, но и като места за достъп до електронни административни услуги и интернет", заявява Борисов пред участниците в Конференция на министрите, която се организира от Всемирния пощенски съюз в Истанбул.

По думите му днес достъпът до интернет става услуга като доставката на ток и вода. "Затова в цифровата стратегия на България сме отбелязали, че трябва да се възползваме от пощите като институция, на която хората имат доверие", обобщава зам.-министърът.

По думите му, станциите в малките населени места могат да служат като центрове за безплатен безжичен интернет, за ползване на електронна поща, телефонни разговори и други.

 

”Сега”: Фонд "Земеделие" вече ще купува плодове за децата по пазарни цени

Броени дни след като стана ясно, че Държавен фонд "Земеделие" купува от години плодове и зеленчуци за учениците на скандално високи цени, от земеделското министерство предложиха промени в условията, по които се осъществяват схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", информира на страниците си в. "Сега".

От ведомството на Десислава Танева най-накрая са стигнали до извода, че трябва да изчисляват според пазарно ориентирана методика разходите, които се възстановяват на доставчиците на здравословните храни. Право да участват в схемите пък вече ще имат и първичните производители на плодове и зеленчуци. Това гласят представените вчера за обществено обсъждане промени в наредбата за условията и реда за прилагане на двете процедури, по които децата от детските градини и училищата у нас получават пресни плодове и зеленчуци.

 

"Монитор": 10 болници ще преглеждат безплатно за рак на гърдата през октомври в София

10 болници ще преглеждат безплатно за рак на гърдата през октомври в София, съобщава в. "Монитор". Прегледите ще се правят по график и с предварително записване, а желаещите могат да проверят часовете на http://www.raknagurdata.com/

На 15 октомври в Южния парк се организира маратон в подкрепа на болните от рак на гърдата. Участниците ще бъдат облечени с розови поли, каза Вера Николова, представител на фондация „Една от 8“.

Директорът на Специализираната болница за онкологични заболявания д-р Борислав Димитров посочи, че годишно над 1000 жени са диагностицирани с рак на гърдата и процентът на заболеваемостта не спада. Той обясни, че София и големите градове са едни от местата, където заболеваемостта е най-висока. Годишно над 100 жени са новорегистрирани с рак на млечната жлеза, което на фона на новозаболелите в страната представлява един значителен процент, каза д-р Димитров.

 

„Труд”: Мобилна експозиция показва историята на Вернер фон Сименс

Мобилната експозиция “Завръщане в бъдещото” в Националния политехнически музей, показва историята и изобретенията на предприемача Вернер фон Сименс, пише в. "Труд". Изложбата хвърля светлина върху развитието на технологиите от края на XIX век до днес.

Едномесечната изложба, която стартира на 5 октомври и продължава до 6 ноември 2016 г., е във връзка с отбелязването на 200 години от рождението на изобретателя. 12 табла с ретро снимки разкриват историята на технологичната индустрия в света, като някои от тях са непоказани досега в България.

Оригинални черно-бели фотоси на първия електрически локомотив, първите медицински апарати, пуснати на пазара от компанията преди близо век, както и други важни изобретения на предприемача показват постиженията на Вернер фон Сименс и създадената от него компания.

След края на изложбата в София експозицията ще гостува и на други места в страната.

България


Напиши коментар:


Публикувай