1 778 8

Цветанов с горчива оценка за българската драма в ООН

Останахме твърде рано с усещането, че можем да спечелим надпреварата, заяви той

Снимка: БНТ
Снимка: БНТ
Анжелина Димитрова

Ясен е изходът от надпреварата за генерален секретар на ООН, каза в студиото на БНТ заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Бившият португалски премиер Антониу Гутериш ще бъде следващият генерален секретар на ООН. Той беше посочен като ясен фаворит на всички 15 държави членки на Съвета за сигурност на ООН след шестото поредно гласуване за кандидатите за генерален секретар на Организацията.

„Според мен няма как да е един от нашите двама кандидати, защото първо не може да имаме два ръководни поста - и в ЮНЕСКО, и в ООН. Смятам, че другата причина е свързана с геополитиката - няма как явно малка държава да управлява организация като ООН. И двамата ни кандидати се представиха добре. Утвърдихме кандидатурата на Бокова, понеже решението за нея беше взето две години преди конкурса. Но и Кристалина Георгиева, и Бокова имат своето влияние на длъжностите, на които са“, обясни той.

Останахме твърде рано с усещането, че можем да спечелим надпреварата за генерален секретар на ООН. Говореше се, че трябва да е от Източна Европа и да е жена. Може би повече висшата дипломация е изиграла роля, за да се вземе решение, което да консолидира всички, каза Цветанов.

Двама се карат, третият печели, нека пожелаем успех на бъдещия генерален секретар, каза още той.
 
Ние, като нация, никога не можем да бъдем единни, когато имаме една кауза и една възможност. Това противопоставяне във вътрешен план, се изнесе в международен и така негативите се излязоха навън повече като жълтиния. Не успяхме да покажем качествата на двете прекрасни дами, които ни представляваха. Противопоставянето и вътрешното противоборство води до загуби, допълни Цветан Цветанов.

„Когато видяхме, че Ирина Бокова няма шанс в състезанието на главен секретар на ООН изтеглихме подкрепата си”, каза Цецка Цачева по bTV.

„За мен 3-4 дни не са достатъчни за разгръщането на една кампания”, смята Цецка Цачева по повод представянето на Кристалина Георгиева.

По думите й подкрепата от други европейски държави за Георгиева е дало основание на управляващите да смятат, че тя е по-добрия състезател.

„Правителството застана и зад двете кандидатури”, категорична е Цецка Цачева.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мими
  Отговор
  1 08:15  06.10.16
  Западът винаги е бил лицемерен към Изтока,но и Б-я си го завря сама с Георгиева...и клеветите по Бокова...
 • Веселин
  Отговор
  2 09:03  06.10.16
  "нямало как малка страна да е начело на ООН" Моля, повторете! Идиот фуражкаджия, Португалия колко по-голяма е от България и като икономика, и колко беше като тежест в политиката? След тези отвратителни номера вече е ясно... Но оправдаваме тъпото, безкрайно безмозъчно, дупедавско и завистливо поведение с "международното положение".
 • кроко
  Отговор
  3 09:17  06.10.16
  Нека да заповядат всички, на които тиквите им така и не увряха че хората по света не ги интересува социалистическото минало, да коментират резултата от плюенето по Бокова и смяната и с Кристалина! Къде сте, болни мозъци, застинали в развитието си преди 30г.? И за каква кауза говори тоя физкултурен учител - кауза могат да имат хора с акъл в главата, със собствено мнение, не тъпи изпълнители като вас, свикнали някой да има казва какво да правят. Такива като вас, щом тръгнат да се напъват за нещо, резултата винаги е същия - лъже-маже и излагации.
 • Петър
  Отговор
  4 09:24  06.10.16
  Последно кво прайм? Да подавам ли оставка или да чакам първия тур?

 • неразбиращ
  Отговор
  5 09:49  06.10.16
  „Правителството застана и зад двете кандидатури”, категорична е Цецка Цачева Нещо не ми се връзва с действията на правителството.
 • Баш Гост
  Отговор
  6 10:06  06.10.16
  Прецъфтелите Гербери не разбраха ли вече, че никой не ги иска - нито тук, нито в чужбина.
 • Бате Любо
  Отговор
  7 10:34  06.10.16
  Този отдавна в една нормална държава трябваше да е в затвора ... А той наглеца ходи по продажните телевизий и продължава да дава акъл.... Акъл за който България е осъдена и плащаме неговите простотий..
 • Гост
  Отговор
  8 11:10  06.10.16
  Малки като мислене са единствено нашите политици. България е по-голяма по-територия от Португалия. Всъщност България е по-голяма по територия от доста страни от Европа - Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, Белгия, Дания, Естония, Ирландия, Исландия, Кипър, Латвия, Литва, Македония, Малта, Молдова, Португаля, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Холандия, Хърватия, Черна гора, Чехия, Швейцария. А това, че имаме значително по-малка тежест в световната политика показва единствено какви дребни душички са ни управлявали през годините.

Напиши коментар:


Публикувай