1 487 11

Проблемът на Радев е да отиде на балотаж, на Цачева – да го спечели

Обяснението – левицата винаги успява да повиши резултата си на балотаж повече от десните, смята проф. Константинов

Проблемът на Радев е да отиде на балотаж, на Цачева – да го спечели
Анжелина Димитрова

Проблемът на кандидата на левицата за президент – ген. Румен Радев, е да отиде на балотаж, а на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева – да го спечели. Това коментира по Нова телевизия проф. Михаил Константинов.

Обяснението – левицата винаги успява да повиши резултата си на балотаж повече от десните.

„Аз го наричам коефициент на усилване. Той представлява гласовете, които даден кандидат е получил на втори тур към гласовете на първи тур. Той естествено ги увеличава”, обясни проф. Константинов.

По думите му левицата винаги се представя по-добре на втория тур.

„През 2001 година стига до чудовищната стойност 2. Тоест тогава Георги Първанов удвоява резултата си от първи тур, което никога не е виждано в българската история. При десните това число е 1,5-1,6. Те обаче обикновено са по-добре на първи тур. Тогава евентуално не могат да ги настигнат. Но коефициентът на левите винаги е по-добър”, обясни проф. Константинов.

Така, по думите му, ген. Радев би получи по-голямо усилване на гласовете на балотажа спрямо първия тур, но от ГЕРБ пък ще влязат по-силно в балотажа и не е ясно дали тогава БСП ще могат да ги догонят и задминат.

Според проф. Константинов в момента Цецка Цачева има една трета повече гласове от Румен Радев.

„Но тъй като левицата е раздробена и ще влезе обединена във втори тур, става странно”, коментира проф. Константинов.

„ГЕРБ направиха огромна грешка с отлагането на кандидата”, коментира и социологът Кольо Колев. „Политиците често не си дават сметка доколко те не са публични фигури – обществото не знае нищо за тях. Стават фигури, когато се явят пред медии, когато говорят, когато обясняват своите виждания. ГЕРБ решиха, че това ще бъдат напълно партийни избори – няма да има кампания, обявяват в последния момент кандидата. Цецка Цачева може да е много хубав човек, но тя е обществено непозната”, коментира Колев.

Той припомни, че има и други силни играчи на сцените – Калфин, Каракачанов.

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Капота
  Отговор
  1 08:54  06.10.16
  Проблемът на Радев е че му липсва интелект и глобално мислене за да бъде президент, изглежда добър човек, възпитан и методичен но ще стане като Орешарски, ще бъде съветван от олигархични кръгове които ще го ползват за икономическа облага или обалага за други страни слещу комисионна, Плевнелиев има кусури но той е личност и има самостоятелно мислене - нещо доста рядко срещано в БГ
 • Капота
  Отговор
  2 08:58  06.10.16
  Цачева не е личност и няма самостоятелно мислене но тя не допуска грешки а това е много лядко срещана черта в БГ, тя е методична, не се влияе от натиск и не се подава лесно на изкушения
 • Капота
  Отговор
  3 08:59  06.10.16
  Смятам че Цачева е точният човек

  Коментиран от #4

 • ЕЙ КАПУТ
  Отговор
  4 09:32  06.10.16

  До коментар #3 от "Капота":

  Щом цачева не е личност и няма самостоятелно мислене, ако някой и каже да направи нещо грешно, как така няма да допусне грешка? Или викаш грешката няма да е нейна? Тогава за какво ни е такъв президент, по-евтино ще е да сложим робот на нейно място - няма да му плащаме заплата и пенсия и няма да харчи кинти за представителни разходи?

  Коментиран от #8


 • малееее
  Отговор
  5 10:01  06.10.16
  Плювльо бил самостоятелна личност. Е те това трябва да е най-малоумната простотия на десетилетието и виц на вицовете за всички времена! ААХАХАХАХАХХАХ
 • борислав
  Отговор
  6 10:30  06.10.16
  Този лицемер и гадател пак изпълзя от от дупката.
 • наблюдаващ 2
  Отговор
  7 11:33  06.10.16
  на такива коментиращи като този си заслужават такова правителство.мисля ,че нито са глухи и слепи,а се правят на такива.и затова заслужено ни крадат и живеем в мизерия една трета от народа.а този ГОЛЯМ МАТЕМАТИК брои подадените гласове при всички избори.брои си човека ,както никой друг не би го направил.има голяма заслуга за печелените големи проценти на герб.
 • Капота
  Отговор
  8 15:13  06.10.16

  До коментар #4 от "ЕЙ КАПУТ":

  Точно така, ако имаше роботи вместо политици нещата щяха да вървят по-добре
 • Nikov
  Отговор
  9 15:39  06.10.16
  „Гласуваш за Цецка -получаваш Гоooлямааа КриСталинка“!!!!!!!

  Коментиран от #10

 • Трол
  Отговор
  10 17:20  06.10.16

  До коментар #9 от "Nikov":

  Не, получаваш "Голямата Косматка"!
 • Смешника
  Отговор
  11 20:12  06.10.16
  Само Кака ЦЕЦКА!!! Всички за нея!!! По-хубава е даже от баба Гошка!

Напиши коментар:


Публикувай