Last news in Fakti

6 Октомври, 2016 14:16 1 811 5

Турция трябва да остане наш стратегически партньор

  • борисов-
  • турция-
  • остане-
  • стратегически-
  • партньор

Няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти, заяви премиерът

Турция трябва да остане наш стратегически партньор - 1

„В последните две години Европа беше превърната в разграден двор. За български гражданин беше проблем да влезе в Шенген, а мигрантите минаваха спокойно навсякъде. Искаме да превърнем Европа не в крепост, а в добре регулирана система. Има контролно-пропускателни пунктове – когато знаем кой с каква цел е влязъл, хуманна и солидарна Европа ще направи необходимото, за да го защити. Искаме да въведем този ред”. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира решението за създаване на европейска агенция за гранична и брегова охрана, чийто старт беше даден днес на ГКПП – Капитан Андреево.

Турция трябва да остане наш стратегически партньор

На церемонията присъстваха комисарят по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос, директорът на „Фронтекс” Фабрис Леджери, членове на българското правителство и министри на вътрешните работи на държави-членки, представители на Европейския парламент и на Народното събрание, официални лица от Турция.

Преди година и половина - две идеята за затваряне на външните граници на ЕС се приемаше като ерес, припомни Борисов. Той определи като ключово заседанието на Европейския съвет в Братислава, завършило със заключението, че без много бързи и ефикасни мерки проблемът ще се разраства.

„Няма по-хубаво място за живот и по-успешен модел на управление от ЕС, затова всички потоци на мигрантите са към Европа. Няколко години България се бори сама, изпълнявайки стриктно задълженията си към ЕС… След Братислава Съюзът вече не е съшият. Той показа, че може да бъде бърз, ефективен, да проявява необходимата солидарност и най-вече – да прилага мерки на терен”, посочи министър-председателят.

Турция трябва да остане наш стратегически партньор

Той подчерта, че не бива да се приема, че стартирането на новата европейска агенция е насочено срещу Турция.

„Напротив, това трябва да е знак към всички в Европа за значението на споразумението с Турция. Няма гранична полиция, която да се справи с няколко милиона мигранти. Турция трябва да остане наш стратегически партньор”, заяви българският премиер. Той заяви, че спирането на войната в Сирия зависи основно от САЩ и Русия и затова всички заедно трябва да настояват Вашингтон и Москва да постигнат разбирателство. „Ако на югоизток няма мир, каквито и средства да отделим, каквито и сили да разположим, нямаме шанс да се защитим”, категоричен беше Борисов.

Премиерът благодари на българските евродепутати за работата им в ЕП и с институциите, за да може да се случи общата европейска гранична охрана. Резултатността от солидарните действия в ЕС той подчерта и с подписаното споразумение за реадмисия с Афганистан.

Турция трябва да остане наш стратегически партньор

„Много е важно това споразумение да проработи, защото то ще даде възможност за сключването и на други – и Италия, и Гърция са потърпевши от мигрантския натиск. За нас не е важно само ние да се спасим, а да е добре на всички в Европа, като продължаваме да проявяваме хуманността си”, каза Бойко Борисов и подчерта, че европейските граждани искат Съюзът да е по-солидарен, по-гъвкав, бърз и решителен в действията си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъпата тиква

    0 0 Отговор
    Освен за теляк, не ставам за друго. най-добре да ходя да целувам турски задници!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ник

    0 0 Отговор
    Турция трябва да остане наш стратегически Враг.
    Както винаги Борисов е мъжкар само, когато няма мъже на около. Когато се появят, той първи отива да се наведе - винаги!
    " Тоя никога не е имал топки" - дори и като каратист
  • 4 мъжкар

    0 0 Отговор
    Поредното изключително ИЗВРАТЕНО изказване на един предател.Как така можеш да бъдеш партньор с една държава която не крие своите амбиции спрямо нашата страна.Как може дъ бъдеш партньор с една държава която ни е мачкала 500г.Как може да бъдеш партньор с една държава която заедно със САЩ ликвидираха армията ни и изкупи на безценица някои стратегически български предприятия след което ги затвори.Това изказване на БОКО може да бъде определено като ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА.А върха на сладоледа беше изказването му че нямало гранична полиция която да може да се справи с няколко милиона емигранти.Едно време обаче имаше един род войски които можеха без проблем да се справят с няколко милиона емигранти и този род войски се наричаше ГРАНИЧНИ ВОЙСКИ.За тези които не знаеят нека да припомня че по онова време България беше оградена с ограда висока 2.5 метра с бодлива тел.Цялата граница беше осеяна с хиляди противопехотни мини.Да не говорим за стотиците застави и гранични поделения които бяха винаги в бойна готовност.Този род войски можеше да сесправи без проблем с напиращите цигани от близкия и далечния изток защото като ги запукаш с картечниците и с артилерията смятам че ще подпалят обувките да бягат на обратно.ЗАЩО УНИЩОЖИХТЕ ТОЗИ РОД ВОЙСКИ БЕ ГОСПОДА ПРЕДАТЕЛИ И РОДООТСТЪПНИЦИ?Защо унищожихте БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ КОЯТО БЕШЕ ГАРАНТ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ?Защо прекъснахте военното партньорство с Русия която ни въоражаваше при това напълно безплатно винаги с най-новото
  • 5 Д'Мин

    0 0 Отговор
    И в какво точно сме партньори с Турция, и какво им е стратегическото?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове