7 Октомври, 2016 01:30 6 712 27

Инспектори тръгват на лов за коли замърсители

  • коли замърсители-
  • вредни газове-
  • проверки

Автомобилите бълват 65% от въглеродния оксид във въздуха

Инспектори тръгват на лов за коли замърсители - 1
Снимка: архив

Акция срещу колите замърсители на въздуха започва днес на един от главните входове на София, информира в. „Сега“. Зад инициативата стоят две неправителствени организации - "Диабет тип 2" и асоциация "Коалиция за климата - България".

Заедно с инспектори от столичната "Пътна полиция" и изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ) те ще спират коли за проверка на отработените газове.

Двата екипа ще са на бул. "Ботевградско шосе" и в двете посоки и чрез газанализатори ще измерват отделяните газове. Неизправните превозни средства с превишения на допустимите норми ще бъдат спирани от движение, предупредиха организаторите. Автомобилът няма да може да се движи, докато не се отстрани нарушението - или по-просто казано, докато колата не спре да пуши като комин. Ще бъдат спирани и леки, и товарни автомобили. Акциите ще станат редовни, заявиха организаторите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 0 Отговор
    Защо трябва да се спират за подобни проверки МПС-тата и да им се губи времето,след като имат на стъклото си лепенка че са минали ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД?И след като проверяващите явно нямат доверие на въпросния технически преглед,защо се заплащат едни 35лв?!
  • 2 Джими

    1 0 Отговор
    Най големите замърсители са дизелите и особено онези на които е вграден чип.
  • 3 sososo

    1 0 Отговор
    Съгласен! Но моля, отменете ГТП!
  • 4 GOST 3

    0 0 Отговор
    Лошо няма в тази акция,защо тогава нашето правителство не направи така че и обикновенния българин да може да си позволи да управлява по нашите и европеиски пътища автомобили с евро 4,5 и т.н или пък хибрид.На никой не му се кара трошка но като неможе да си позволи по добро се примирява с това което има.
  • 5 Палко

    1 0 Отговор
    Поредната дивотия! Ами кой "драги" законотворци ще проверява горивото? Защото както знаем те в България са 100% менте и не отговарят на Евронормите! Ако си заредил калпаво гориво, как ще покрие двигателя нормите за отработени газове????
  • 6 Енцо Ферари

    0 1 Отговор
    ПО ПЪТИЩАТА СЕ ДВИЖАТ ОЩЕ МНОГО ТАРАЛЯСНИЦИ , КАТО МОСКВИЧИ И ЖИГУЛИТА , ВАРТБУРЗИ И КАКВИ ЛИ НЕ ОЩЕ РУСКИ БОКЛУЦИ ... ТИЯ БОКЛУЦИ ТРЯБВАШЕ ОЩЕ ПРЕЗ 1944 г. ДА ИДАТ В НЕБИТИЕТО
  • 7 Тошибиян

    1 0 Отговор
    Аз викам да се съберем и да ги набием
  • 8 Благов

    1 0 Отговор
    Много ми е чудно дали , ще спрат от движение автобусите от градския транспорт????
  • 9 Капота

    0 1 Отговор
    БРАВО, БРАВО, БРАВО, БРАВО, БРАВО, БРАВО, БРАВО, БРАВО
    Има хора които с години карат супер - пошилки, ГТП - тата не обръщата внимание на газовете
  • 10 гост

    0 1 Отговор
    Твърдо съм "за" такива проверки, но мястото им е при първа регистрация и после на ГТП. При прегледите играят театър и не мерят нищо, нито фарове, нито окачване, нито конструктивно за ръжда, спирачките колкото да са минали. Не съм чул някой да са го върнали, пък дори и да няма прагове и гърнета. В КАТ дори нямат такъв уред. Това сега е показно, а не замислено като правило за по-качествен живот на гражданите. Щом сульо има 8х.лв за голф не може да се каже, че няма пари - един вторичен филтър/катализатор е 500-700лв. И кой е казал, че всеки трябва да има кола и че колите са евтини за употреба. Никъде не е така, само у нас, няма контрол, няма морал, няма ценност.
  • 11 boko i choko

    1 0 Отговор
    Някой ще почва май бизнес с катализатори,защо са годишните технически прегледи,защо ми ръгат оная джаджа - газоанализатор в аспуха защо даваме 35-45 лв. ,писна ми от хранилки и спонсориране на бизнеса на някой - батко,братко,боко чоко и незнам си кой.Никой не иска да кара 10-15 г. кола,помислете за хората не мислете само за вашия джоб.
  • 12 alf

    1 0 Отговор
    ako имаш ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД никой неможе да те спре от движение законно
  • 13 Име

    0 0 Отговор
    Всеки да си носи повечко джобни ако не иска да бъде спрян от движение дори и всичко да е наред!
  • 14 Рубинчо

    1 0 Отговор
    Пълни глупости са това. С тези некачествени горива, показателите на чисто нова Тойота са извън норма, камоли таралясниците които се карат масово. Оставете хората намира...... или им вдигнете заплатите, да имат за нови коли :)
  • 15 бля бля

    0 0 Отговор
    Да минат през всички автотърговци,да направят проверки на продаваните от тях МПС-та и на тези дето невлизат в нормите да им се забрани продажбата преди да бъде отстранен пробелма с изгорелите газове
  • 16 рес еоод

    1 0 Отговор
    Първо държавните коли да проверят!
  • 17 ШБЛ

    0 1 Отговор
    Само така! Затягане ще има и при прегледите, просто е въпрос на време.
  • 18 jambazina

    0 1 Отговор
    ГТП-тата са формални, направени са да могат наши хора да лапат, не да се проверява колите дали са изправни, е някои пунктове поне връщат за предни спирачки. Докато стигнем да мерят газовете бая сажди ще подишаме.
  • 19 баш батка

    0 1 Отговор
    Вместо да се опитат да проверчт милиони коли (лудост) да затегнат ГТП-тата. Мисля ,че пушеща щайга е по-безопастна от щайга без спирачки!
  • 20 дфждфж

    0 0 Отговор
    Това е голяма глупост и прах в очите. Ако карам примерно карбураторна кола(това все още не е забранено) имат ли представа катаджиите каква играчка е да я настроя така, че да е в нейните си норми винаги и при всякакво л..но в резервоара?
    Ами какво става ако имам Фолксваген от онези, които се правят на редовни само когато са на стенд ?? :))
    Е нищо де - тъкмо ще си поиграем да управляваме компа на колата - идва проверка - цък сменяме на спокоен режим, минавам проверката - айде копчето обратно и пушек колкото мога. Тунинг фирмите ще направят пачки от гъзетата, които искат да я има тая шашма. Ей, не разбрахте, че полицаят все пак си е полицай, няма много под шапката обикновено. Катаджийчетата обикновено са по-образовани, но пък там се натискат и много 'връзкарчета' , защото все пак хахаха.. ясно.
  • 21 гост

    0 0 Отговор
    пълен тъпизъм и популизъм!!! за да се установи коректно нивото замърсители в изгорелите газове колата трябва да е в необходимия работен режим и е абсурд, ако е с годно ГТП да спират кола от движение.

    Коментиран от #24

  • 22 Яо от Бегето

    0 0 Отговор
    Пишете, пишете! То който си е поръчал акцията, ще си прибере печалбата. Аман от поръчкови, корпоративни акции и акцийки, промени на закони и наредби. Така се прави успешен бизнес у нас.
  • 23 123

    0 0 Отговор
    Браво!
    Само така!
    И да го правят постоянно, не само за няколко дена. Защото в момента в София е вече мъгла. А си представям като паднат и истинските мъгли какво ще стане. Това го дишаме всеки ден и ние и нашите деца. И е много по-опасно, защото уврежда хиляди хора без дори да разберат.
    Който не може да си поддържа колата - има градски транспорт. Това се отнася за катализаторите, за гумите, за спирачите и т.н. Колата е комплекс от много елементи и не могат да се правят компромиси, защото е опасно.
  • 24 123

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Като ти валидно ГТП-то, означава ли, че не може утре да ти се счупи двигателя, да ти се развали катализатора или ДПФ-а, да ти се спука стъклото или да спрат да ти работят мигачите.
    Според Закона, като имаш технически проблем го оправяш - иначе спиране от движение.
    Просто от безхаберие никой не поверява таралясниците, както и не глобяват неправилно паркиралите, кадящите с цигара на обществени места, разхождащите кучета по детски площадки и т.н.
  • 25 Димитър Колев

    0 0 Отговор
    Това нещо трябва да се прави на техническия преглед, ама там никой не го е.e, гледа да ти щипне паричките само. Аз където минавам гледат само спирачки да има горе-долу и нищо друго, не че ме притеснява тази акция колата ми е стара, но не гори масло и е на пропан-бутан, сигурен съм че ще мине теста, обаче дизеловите кадилки са ужасни.
  • 26 Шампиона

    0 0 Отговор
    Време беше да ги спрат тия кюнци..Секи втори селянин ми сложил чип на неговата дизелова каруца и си мисли, че кара спортна кола..
  • 27 пламен

    0 0 Отговор
    да проверят, общинските коли. Да отидат на Мария Луиза в център за градска мобилност. Да проверят градския транспорт. Тези дали минават прегледи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове