761 0

ЦИK: В някои подписки за партии има починали хора

От Комисията съветват гражданите да проверяват дали личните им данни не са използвани неправомерно

ЦИK: В някои подписки за партии има починали хора
Снимка: БТА
Анатоли Стайков

В някои подписки за партии има починали хора, заяви в ефира на Нова телевизия говорителят на ЦИК Цветозар Томов. По думите му при процедурата да се събират подписи в подкрепа на дадена партия, наистина има странни и некоректни подписки – например в тях има починали хора.

„Не искам да приемам, че подписването в такава подписка крие някакви рискове за здравето. Вероятно причината да се появят там е друга, коментира Томов.

"По принцип има смисъл в идеята, когато партия отиде на избори да има някакви доказателства за това че е популярен и се приеме от гражданите. Друг е въпросът дали това е най-уместният начин да се провери това", заяви говорителят на ЦИК.

Томов посъветва гражданите да проверяват редовно на сайта на ЦИК и при установяване, че личните им данни са използвани неправомерно, да се обърнат със сигнал или жалба до Комисията за защита на личните данни. „Комисията, защото тя е компетентния орган”, поясни Томов.

Новото в бюлетината е, че най-отдолу ще има празно квадратче „Не подкрепям никого”. Вотът в това квадратче ще се брои за действителен глас и няма да се отрази в процентите на кандидатите. Според Томов няма да има драматичен ефект от това нововъденеие.

Говорителят на ЦИК опроверга слуховете, че ще има глоби за тези, които няма да отидат да гласуват.

София / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай