826 1

Депутати искат анкетна комисия за АЕЦ "Белене"

Калина Петрова

Внесохме предложение за създаването на Анкетна комисия за проверка на всички данни и факти, довели до възникването на задължения на България за периода от 2006 г до 2016 г. Подписката инициирана от РБ е подкрепена от 51 народни представители от ПФ, ГЕРБ, БДЦ – Народен съюз.

Това обяви на брифинг в парламента Антони Тренчев, народен представител от Реформаторския блок.

АЕЦ „Белене“ несъмнено е наръчник на корупцията в България и е крайно време някой да понесе отговорност и работата на тази комисия и да изобличи виновниците, заяви Тренчев. Радвам се, че ГЕРБ, които управляваха в част от този период, също ни подкрепят, приветстваме тази стъпка към прозрачност.

Той уточни, че Анкетна комисия ще стъпи на доклада на Комисията в 41-вото Народно събрание.

Хората, които спряха Белене, постъпиха правилно. Те спестиха на държавата милиарди. Хората, които разрешиха Белене, похарчиха и поръчаха реактори за стотици милиони без подписан договор, без осигурено финансиране и без одобрен проект, те струват на българската държавата 2,5 милиарда лева и трябва да понесат отговорност, коментира Мартин Димитров, народен представител от Реформаторския блок.

Той попита още кои са политическите фигури, позволили на директорите на Националната електрическа компания (НЕК) да поръчат двата реактора от руската "Атомстрой", заради които миналата седмица депутатите гласуваха държавна помощ към НЕК от 1,2 милиарда лева.

За подобни действия се носи отговорност в една държава. Ако за Белене и за КТБ не бъде понесена отговорност, това означава, че битката с корупцията в България се е провалила тотално, категоричен бе Димитров.

Убедени сме, че реализацията на трите големи енергийни проекта от така наречения "голям шлем" всъщност не представляват нищо друго освен три губещи проекта, които биха довели България до една национална катастрофа, заяви Валери Симеонов, народен представител от Патриотичен фронт.

В брифинга взеха участие народните представители от РБ Петър Славов, Антони Тренчев, Мартин Димитров и Иван Иванов, Валери Симеонов от ПФ и Методи Андреев от ГЕРБ.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • кроко
    Отговор
    1 14:36  07.10.16
    Няма как да стане, щото и ГРО и БСП имат яко вина - мнозинството нямат интерес! А сините са един файтон хора и никога няма да видят власт. Пък и да видят, до сега никой политик не е бил съден за нищо и всички си знаят кирливите ризи. Тая патардия около Белне е просто предизборна заигравка -хич не ги еня нац. интерес.

Напиши коментар:


Публикувай