2 993 4

Премиерът заплаши полицейски шефове

Ще сменя директорите на областните дирекции“, заяви Борисов и постави ултиматум на полицейските шефове в Перник, Русе, Хасково, Пазарджик и Пловдив

Премиерът заплаши полицейски шефове
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

„Ще сменя директорите на областните дирекции“, заяви премиерът Бойко Борисов, който постави ултиматум на полицейските шефове в Перник, Русе, Хасково, Пазарджик и Пловдив.

Борисов участва на втората за годината работна среща по „Инициативата срещу незаконната търговия“. На нея беше отчетено намаляване на дела на потребление на незаконни цигари към второто тримесечие на 2016 г. до 8,1% при 8,3% към края на четвъртото тримесечие на 2015 г.

По думите му резултати, които сочат за спад на контрабандните цигари в страната. Това е най-ниското ниво на нелегална търговия с продукта за последните девет години, но областните дирекции на МВР с по-слаби резултати – Перник, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Русе, трябва да дадат обяснение за оставащите по-високи нива на контрабанда, посочи премиерът. Той им даде едномесечен срок за намаляване на разпространението на нелегални цигари. В противен случай ще последват уволнения, каза министър-председателят.

Борисов посочи, че мерките за борба с контрабандата във всичките й разновидности – и на алкохол, и на горива, на месо, захар, производството на неистински парични средства, се оценяват високо от международните партньори на България. Той даде примери с признанието, получено от Европол, Испания, Унгария, Австрия за разбитите нелегални фабрики за цигари и за фалшиво евро. „Те бягат от България, защото цялата мощ на държавата се изсипа на главата им. И това ще продължи докато ние сме на власт”, каза министър-председателят.

Бойко Борисов поздрави всички институции, ангажирани в противодействието на контрабандата – полиция, ГДБОП, митниците, прокуратурата, чиито усилия са довели до 3,7 млрд. лв. повече приходи за последните две години. По думите му, тези допълнително събрани средства създават възможности за провеждане на социални политики, изграждане на инфраструктура и изплащане на стари дългове.

„Една от причините да ни искат оставките – и едните, и другите, е тази – борбата с контрабандата. Иначе 3,7 млрд. лева отиват в контрабандистите”, коментира Борисов. „Усилията ни дават резултати и мога да гарантирам, че правителството в това отношение ще бъде неотстъпчиво. И крачка назад няма да направим… Ще бъдем още по-сурови. На максимум ще изстискаме възможностите на приходните агенции”, заяви министър-председателят.

Той посочи, че вече са затворени всички контрабандни канали и изказа предположение, че, предвид голямата граница със Сърбия и Република Македония, е възможно там да има пропуски. Премиерът обаче сравни резултатите в България с тези в останалите европейски държави, които отчетливо са в полза на страната ни. „Затова ни искат оставката. Защото това е възможност наново да правят тези работи... Тези, които ни искат оставката, да кажат защо не са събирали тези приходи преди”, заяви министър-председателят.

За организирания протест от БСП той коментира: „Аз видях само депутатите и общинските съветници на БСП вчера”.

Инициативата за борба с незаконната търговия стартира през 2010 г. В нея участват Бритиш Американ Табако ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД , като нейна основна цел е да подпомага правоприлагащите органи в България в борбата срещу незаконната търговия с цигари чрез обмен на данни и други дейности. Незаконната търговия с цигари е сериозен проблем за страната и срещу нея трябва да бъдат впрегнати всички усилия и средства, тъй като тя стимулира организирана престъпност, лишава държавата от данъчни приходи, създава риск за потребителите, поощрява тютюнопушенето сред младите хора, вреди на законните търговци и влияе негативно на заетостта в България.

Всяка година компаниите възлагат на независима агенция провеждането два пъти в годината – през второто и четвъртото тримесечие, на проучване за нивата на потребление на цигари, непредназначени за местния пазар, и представят резултатите на компетентните институции и на широката общественост. Проучването се осъществява по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 14 големи града на страната.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ahnenerbe
  Отговор
  1 13:55  07.10.16
  наглец ненаситен...
 • гого
  Отговор
  2 14:14  07.10.16
  дис ис вери стюпет мееен
 • кроко
  Отговор
  3 14:29  07.10.16
  Да ти го дам аз обясненението, бе тикво - в Пловдив мутрите от Винпром Пещера купиха Пловдив БТ и ако не си спомняш, преди няколко години ти платиха да намалиш контрабандния внос за да могат да си продават тяхните цигари без бандерол! Търговските им представите ли са висококваливицирани мургави индивиди от махалите и щъкат на всякъде из града - мини през КАТ Пловдив и ще видиш и постоянните им "търговски обекти"! И сигурно си плащат на ченгетата, ама те пък няма начин да не плащат на горе по веригата чак до теб, така че да ги уволняваш е все едно да си режеш клона анкойто седиш! Но пък кво ли ти пука, както винаги целта е да симулираш някаква дейност, а ия "клони" много бързо ще израстнат отново щото всеки, който седне на по-висок пост му е ясно колко трябва да киха на месец и си знаят начини от къде да набавят неоходимите пари.
 • бббббб
  Отговор
  4 14:36  07.10.16
  Нали си има министър на МВР бе картофчо! Махни него.Или нещата се движат от теб, а при фал нямаш нищо общо и ни- лук ял ,ни- лук мирисал . още веднъж става ясно ,че пряко контролираш всичко ,но се правиш на ударен при проблем.Все едно не са те уведомили,не си знаел и т.н. ...едни слухове за заводчето за цигари за износ , което Цв.Цв. върти в Пловдивско сигурно не знаеш. Макар,че охраната им е от твои доверени лица.Явно много конкуренция има около Вас.

Напиши коментар:


Публикувай