Last news in Fakti

7 Октомври, 2016 19:55 1 771 0

Борисов към кметовете: Не се чувствам гост при вас и вие не сте гости при мен

  • борисов-
  • кметовете-
  • гост
Борисов към кметовете: Не се чувствам гост при вас и вие не сте гости при мен - 1

„Не се чувствам гост тук и вие не сте гости при мен”. С тези думи министър-председателят Бойко Борисов се обърна към членовете на Националното сдружение на общините в България, които участват в ХІ годишна среща на местните власти. В изказването си пред тях той ги запозна с вижданията на кабинета за предизвикателствата и проблемите пред страната, с полаганите от държавните институции усилия за преодоляването им и за възможностите, които създават правителствените политики за подобряване на живота в различните населени места.

Като най-голям проблем премиерът посочи миграционната криза в Европа с всички нейни последствия за България – отделянето на значителен финансов и човешки ресурс за удържане на натиска по границата, допълнителните средства за издръжка на мигрантите в страната, напрежението в районите, където се създават миграционни центрове.

Борисов отново посочи, че докато не се спрат войните, решение на проблема няма да има и именно затова е призовал държавите, от които зависи постигането на мир – САЩ и Русия, да постигнат съгласие. Като стъпка в правилната посока министър-председателят посочи постигнатото съгласие на заседанието на Европейския съвет в Братислава за затваряне на външните граници и създаването на Европейската агенция за гранична и брегова охрана, която започна работата си от България вчера. Но дори да бъдат разположени „граничар до граничар, докато проблемът съществува в размирните държави, докато войната върви, това няма да е решение“, категоричен беше Борисов. Той отбеляза значението на пълноценното действие на споразумението по миграционните въпроси между ЕС и Турция, както и доброто сътрудничество с властите в южната ни съседка, довело до намаляване на натиска по българо-турската граница.

Друго следствие от миграционната криза в Европа, с пряко отражение върху българските общини, е недостигът на средства в бюджета на ЕС заради отделяното значително финансиране за справяне с миграционните проблеми. „Конфликтите между членовете на Европейския съвет вече са видни. Нарушиха се основни принципи на ЕС… В Европа няма пари вече. Кохезията, макар и да не се говори гласно, леко по леко върви към закриване. Знаете, как се работи по проектите – с т. нар. финансови корекции, и те се връщат в бюджета на ЕС. И отиват за мигрантската криза. България води много умерена и проевропейска позиция, изпълняваме си ангажиментите. Отделяме голям ресурс за прехраната и за мигрантите в бежанските центрове. Така че, до този момент това не ни се е отразило, но искам да сте изключително прецизни в изпълнението на европейски проекти”, предупреди министър-председателят.

Като много силно приходно перо в бюджета премиерът Борисов определи борбата с контрабандата. Той посочи, че съвместните действия на институциите в противодействието на незаконното производство и разпространение на цигари, хранителни стоки, фалшиви пари са донесли 3,7 млрд. лв. допълнително в бюджета. Това е позволило освен да се разплатят стари дългове по корупционни схеми и сделки в миналото, без да бъдат усетени от хората, но и да се отделят средства за саниране, социални плащания, образование.

Бойко Борисов подчерта усилията на държавата да отделя допълнително средства и за общините и отбеляза, че близо 90% от тях са получили финансиране от кабинета за важни инфраструктурни и социални проекти. Според премиера, повечето хора не правят разлика между това за кои пътища отговаря общината и за кои - държавата. „Но няма и смисъл. Ние просто трябва да ги направим”, е мнението на министър-председателя.

Той посочи, че приоритет ще бъде строителството на магистрала „Хемус” и развитието на Северна България. „За Търговище, Разград, Търново, Севлиево, Габрово, Плевен „Хемус“ е жизнено важна за бъдещото икономическо развитие”, подчерта Борисов.

Премиерът обърна особено внимание на националната програма за саниране на жилищата и насърчи кметовете към по-голяма активност. „Има кметове, които бяха по-бързи и които успяха да убедят обществото, въпреки безобразните лъжи, че ще им бъдат отнети апартаментите, или ще се увеличат данъците. Например, в Търговище няма нито един блок, а в Смядово шест са готови, в Благоевград са санирани над 60 санирани блока. В тези блокове живеят хора от всякакви партии. Това е абсолютна социална политика”, подчерта министър-председателят като отбеляза, че благодарение на програмата битовите сметки на хората намаляват наполовина и на практика блокът става чисто нов.

„Искам максимална активност по темата. Да не почнете: кметът на Благоевград е от ГЕРБ, затова те имат. Никога не съм ви делил като кметове. В Кърджали видях готови към 90-100 блока. Много хубава програма и тя не дели хората. Възползвайте се от нея, защото е чист подарък към тях”, каза премиерът.

Той призова за повече смирение и мъдрост. „Много вярвам на всички вас, а и хората ви вярват, щом са ви избрали. Нека да полагаме максимално усилия в борбата с корупцията и контрабандата, максимално внимание към българските и чуждестранните инвеститори, защото създават работни места. Нула процента инфлация, над 3% ръст на икономиката, ръст на чуждестранните инвестиции, 7% безработица… От февруари-март сме на излишък – за първи път от златните времена 2006 г., когато в света имаше колкото искате пари. Надявам се в това отношение да положим усилия всички ние, за да си пазим държавата“, посочи министър-председателят Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове