1 303 1

Чужденци дават луди пари за БГ марки

300 лв. струва шаблон за филателната творба, желаещи да я рисуват няма

Анатоли Стайков

Поне 10 хил. чужденци в цял свят колекционират български марки, пише в. "Монитор". Сред тях са германци, американци, холандци, дори китайци. Един от най-разпространените начини за търгуване е интернет, но често се купуват по изложби и изложения.

Колекции с БГ марки се попълват и на международни търгове. Основно се търсят новите издания, но и във филателията има мода, каза за „Монитор“ Христо Николчев, секретар на Съюза на българските филателисти (СБФ). По думите му тази година най-голям интерес има към изданията с изображения на птици и по-конкретно грабливи птици.

Миналата година интересът беше към Космоса, а преди това към иконите, а в последните месеци модата беше да се събират клейма на тема олимпийски игри. Според Николчев търсенето умишлено се мени, като се управлява от търговците и пощенските администрации.

Средно около 40 са марките, които се пускат в обращение, а тиражът им варира между 10 и 16 хил. броя. Стойността на марките също е различна, като тя трябва да е равна на разхода за пощенската услуга.


 

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Иван
    Отговор
    1 06:42  08.10.16
    Не е вярно.Хайде да си проверявате информацията преди публикуване,че в ерата на интернет лесно лъсват лъжите и простотиите!Живея в Германия и имам пощенски марки(поредна колекция от 1944 до средата на 60 те години ) събирана от маика ми.Интересувах се и видях,че струват лев два марката,направо без пари.Единствено ценн са тези непосредствено след Освобождението от турско робство до края на 19 в. и то не всички.Това лесно може да се провери ако знаеш немски.

Напиши коментар:


Публикувай