1 555 3

Нова пречиствателна станция в Шумен

Проектът включва два подобекта – изграждане на биологично стъпало и помпена станция с напорен колектор

Снимки: БТА
Снимки: БТА
Анатоли Стайков

"Пречиствателната станция беше един провален обект, за който жителите на Шумен трябваше да извадят от джоба си 49 милиона и да ги върнат обратно", каза министър-председателят Бойко Борисов при откриване на съоръжението днес в Шумен.

„До сега бях много толерантен, но се убедих, че всеки ден трябва да се напомня за катастрофата, в която ни въвлякоха Орешарски и издигналите го партии. Винаги съм се съобразявал какво говоря, за не влизаме в сблъсък, но трябва да им се напомня всеки ден. Шуменци не са виновни, че са избрали некадърно ръководство, бяха подведени, подчерта премиерът.

Той посочи, че допълнителната финансова помощ се завършва проект, започнат през 1988 г., и така Шумен вече има инвестиции за над 62 милиона лв. в екология и здраве за над 100 000 души, които ползват пречиствателната станция.

Проектът е втората фаза на водния цикъл на Шумен и включва два подобекта – изграждане на биологично стъпало с отстраняване на азот и фосфор за пречиствателната станция и  помпена станция за отпадъчна вода в кв. „Дивдядово“ с напорен колектор до ПСОВ.

Общият размер на инвестицията е 13 млн. лв. С въвеждането в експлоатация на тези съоръжения приключва един от мащабните водни проекти по Оперативна програма "Околна среда", в който са инвестирани общо над 60 млн. лв.

Помолен за коментар относно статия на американски автор от вчера, премиерът отбеляза, че изразеното мнение е лична позиция на автора, а не на „Форбс“. „Не се месим в нещата, които пише някой блогър, това си е негово лично право“, каза премиерът Борисов.


 

Шумен / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 13:46  08.10.16
  И в Търговище отвориха нова пречиствателна станция преди години. От тогова водата не става за пиене! Едни пари "усвоени" от някой така ... А за народа дреме му на шнура на тоя дето управлява...
 • Шуменец
  Отговор
  2 13:48  08.10.16
  Откога шумен е с население от 100 000 души? Смях...
 • NAZI
  Отговор
  3 15:48  08.10.16
  Не е лесно да си проста ТИКВА,ама нали има лентички за рязане скоро и тебе ще отрежем тясно ще ти стане с,БАНКЯ

Напиши коментар:


Публикувай