1 404 7

Излъганите мигранти във "Враждебна" започват гладна стачка

Те твърдят, че нямат никакъв отговор на техните искания от българските власти

Снимка: bTV
Снимка: bTV
Стефанаки Йоанис

Мигрантите от Сирия, настанени в бежанския център във „Враждебна” по програмата за релокация на мигранти в ЕС, обявиха пред bTV, че започват гладна стачка от 9 часа днес.

Те настояват да бъдат върнати обратно в Гърция, след като по думите им там са били излъгани, че в България ги чакат къща за всяко семейство, по 500 евро издръжка на всеки, социални осигуровки, образование и преводачески услуги.

Групата от мигранти във „Враждебна” твърдят, че нямат никакъв отговор на техните искания от българските власти.

Още когато поставиха въпроса, техните искания бяха преведени, а още на следващия ден обясних, че започва бърза процедура за получаване на статут. България има закон, който регламентира времето, в което се изпълнява тази процедура. Още във вторник разпределихме хората на две групи, проведе се първото интервю, с което се стартира процедурата за закрила, обясни обаче директорът на центъра във „Враждебна” Иван Пенков.

В четвъртък разговаряхме с тях по отношение на излизане от центъра и прибиране, допълни той.

Пенков посочи още, че е проведена и среща с представители на международна организация за миграция, Върховния комисариат за бежанците, на които е дадено обяснение на мигрантите какво се прави към момента и какво предстои да се направи.

Мигрантите изтъкват, че българската страна не е виновна за случилото се, но искат тяхната малка група да получи статут.

Искаме българската държава да ни помогне тази лъжа да се оправи. В края на краищата ние сме хора, заяви един от мигрантите пред bTV.

Мигрантите настояват да бъдат върнати в Гърция, където да потърсят правата си. Там искат да се срещнат с ръководството на агенцията по бежанците, както и да разкажат за проблема си пред международни медии.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Киро
  Отговор
  1 09:54  10.10.16
  Поредната порция наглеци, дето си мислят, че всичко трябва да им се дава и дава! Айде обратно в Турция, там да потърсите правата си!
 • Morgoth
  Отговор
  2 11:13  10.10.16
  Не знам дали е целенасочено (твърде интелигентно би било за нашите политици) или плод на щастлива случайност, но се справяме доста добре с бежанците. Бяхме дисциплинирани и ги регистрирвахме - в резултат те избягваха България ... е имаше и бой по границите, супер мизерни условия в центровете и бавни процедури, но като цяло успяхме да ги отпратим "по устав". Сега докато Орбан се зъби на запада (а ние по форумите го сочим за добър пример) и трупа негативи, които рано или късно ще избият в нещо лошо за страната му, ние пак сме привидно дисциплинирани. Взехме от Гърция първата порция от бежанци по програмата за разпределяне, те заявиха, че са излъгани и ще гладуват, а ние им даваме и медиен комфорт, така че всички да научат, че тук не е добре да дойдеш. И най-важното никой, дори самите бежанци не обвиняват за това България. Хайде сега да видим как ще накарат останалите които трябва да дойдат тук и как ще работи програмата с разселването, след като бежанците са икономически имигранти и между разселване в Германия и такова в България има голяма разлика.

  Коментиран от #6

 • Не разбрал
  Отговор
  3 11:22  10.10.16
  Нещо не ми е ясно - а бе, ние нали си имаме достатъчно население, което освен ДА ИСКА от държавата и хората, не се занимава с друго? Е., тогава за какъв ... са ни и тези? За да се подобри още повече "цветущото положение" на българските пенсионери, социално слаби, инвалиди и въобще на българския народ ли? Сега пък и постановление на МС някакво са измъдрували нашите "евроатлантици" - да се осигуряват жилища, работа и дори осигуровки??? на имигранти!!! Ами хайде да си доуморим нашия народ, за да ни похвали Западът, че сме европейски ориентирани...

  Коментиран от #5

 • 4 11:24  10.10.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • кроко
  Отговор
  5 11:30  10.10.16

  До коментар #3 от "Не разбрал":

  Трола деси-стоян каза че си е чиста далавера - 150 милиона за 1000 маймуни, пада се по 150 хил на маймуна. нищо че приижда всеки ден и брой ката е много повече от 1000. Нищо простив нямам който иска да им взима парите или пък да смуче пари от ЕС, но все пак си трябва и бой, че нещо ми се струва че се колебаят дали да напускат страната.
 • мммммм
  Отговор
  6 12:05  10.10.16

  До коментар #2 от "Morgoth":

  Тии, така, случайно, да си минавал скоро из центъра на София, да видиш на какво е заприличал? Навсякъде обрасли черни ислямски примати, дето не са и никакви бежанци. И все мъжки примати.
 • Кина
  Отговор
  7 19:52  10.10.16
  Много шум за нищо. Искат в Гърция да си търсят правата - чудесно. Като никога тяхното желание е в наша полза. Хайде обратно в Гърция и на тяхно място дайте шанс на бедни, безимотни българи да ползват програмата. Желаещи да мигрират в родината си ще има много. Така, или иначе принципът ще е спазен: и едните и другите са икономически "мигранти".

Напиши коментар:


Публикувай