980 3

Държавата не успя да пребори корупцията, беззаконието и бедността

Държавата не успя да пребори корупцията, беззаконието и бедността
Снимка: БТА
Калина Петрова

През последните 15 години страната ни постигна напредък в много области, но не и в борбата с корупцията, беззаконието и бедността. В същото време хората продължават да си тръгват от България – не само тези, които искат да си осигурят хляб, тръгват си хора, които не искат децата им да израснат тук – искат да растат на място, където има справедливост, има закони – еднакви за всички. Това каза на среща в Разлог кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков. Той и кандидатът за вицепрезидент на блока ген. Съби Събев започнаха предизборната си обиколка в страната от Благоевград и Разлог .

По думите на Трайков, за хората е важно когато имат нужда, да знаят, че държавата ще им помогне, а няма да помага на тези, които крадат парите на всички. За да работят институциите в България, трябва да се реформира начинът, по който се раздава правосъдие. Приоритет за Реформаторите е демократичното функциониране на държавата и институциите, спазването на правовия ред. Съдебната система трябва да гарантира справедливост, а регулаторни органи да не допускат злоупотреби на пазара. Когато тези системи работят както трябва, държавата е в добро състояние – нещо, което не се вижда в момента, каза още Трайков. По думите му това също е национална сигурност, която той чете и като сигурност на нацията. „Териториалната цялост и независимост са важни, но и демократичното функциониране на държавата и нейните органи – също. Гражданските институции, благосъстоянието, здравеопазването, стопанското развитие… са все елементи от сигурността на нацията. „Как сме защитени при липсата на съдебна реформа“, попита Трайков. „За каква сигурност говорим, когато нацията е болна? Каква сигурност при този размер на бедността, който създава престъпност и увеличава емиграцията и обезлюдяването? Каква сигурност при тази корупция и контрабандни канали, през които влизат хиляди бежанци? Каква сигурност, когато ни удариха с милиарди, през една банка и през кражбата „Белене“?

Другата важна за страната ни и за него като държавен глава, ако бъде избран, тема е къде е мястото на България в света и как ние получаваме ползи от това. „ЕС и НАТО – двете организации на свободния свят, функционират като клубове на свободни партньори. Това означава, че ние нямаме началници, нашите началници са 7 милиона българи. Но мястото на България е именно в ЕС и НАТО и гласът на страната ни трябва да се чува по един компетентен, професионален и патриотичен начин, така че да се използват огромните ресурси на двете организации за постигане на националните интереси“, категоричен бе Трайчо Трайков.

„Очакваме да бъдем подкрепени от родолюбивите българи, а в Пиринско има много такива. Знам го, защото съм прекарвал много лета при бабите и дядовците си в Петричкия край. От тях съм чувал много истории, които и сега ме правят горд – за комитите и за това, което са правели българите по времето на войните в нашия край. Баба ми за 70 години успя само веднъж да отиде и да види родния си дом в днешна Гърция, а сега за хората вече няма значение от коя страна на границата живеят. Ето това е истинската ценност на Европейския съюз и на клубовете на свободните страни и свободните демокрации, където България членува“, сподели още той. „Най-много ме боли, когато виждам хора, които са сред продажниците, да си слагат патриотични етикети и да си присвояват героичното минало на истинските български патриоти от Македония“, категоричен бе кандидатът за президент на Реформаторския блок.

Благоевград и Разлог бяха първите спирки на кандидатпрезидентската двойка на РБ от обиколката им в страната. Днес се срещат още с обществеността в Гоце Делчев, Сандански и Петрич.

Благоевград / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 16:25  10.10.16
  Всички добре говорят,но много промени зависят от парламента,а не от президента.Значи добре знаят промените ,които трябва да направят,но не искат.Защото тяхната цел е да забогатеят на гърБа на избирателя. Обещаията, които ще ни бълват няма да са изпълними дори и да иска нещо да направи.Особено ,ако президента не е от управляващата партия.Тогава 100% ще му играят винаги сечено в парламента.Такаче започва едно голямо надлъгване.Въпроса е да не е нашта голяма Мама!!!
 • ДО 66666
  Отговор
  2 16:58  10.10.16
  Бре те като говорят че държавата не е преборила корупцията беззаконието и бедноста за тези 26-7 години колко президента и правителства се смениха що не не посочат виновните и причините .Н авсички са известни причини и виновни.Переодичните доклади от Брюксел посочват причините за отлагането ни за Шенген. Тези които трябва по конституция е закон да боят корупция са съд прокуратура МВР.Н апрактика най голяма корупция при тях няма ден да не е уличен полицай в рекет изнудване.Напоследък покрай мигрантите каналджийството се превърна в доходен бизнез а за някой в професия. Включително и за някой от правоохранителните органи.Но темида мълчии си затваря очите
 • Меглена Кунева
  Отговор
  3 12:54  11.10.16
  Как не го е срам Трайчо! Толкова години се боря с безразборната корупция, насочила съм я в правилната посока, всичко е вкарано в норми, на всякъде се знае за кое колко се плаща и на кого, почти съм заличила темата от медииите, всичкото журналя слушкат и изпълянват какво да пишат.... и тоя неблагодарник така да говори за труда ми! Даже е от моята коалиция. Храни куче да те лае!

Напиши коментар:


Публикувай