1 104 0

Агенцията за бежанците предлага законови промени за убежище на мигрантите

Често се случва мигрант, регистриран например в Харманли, да бъде открит в София, заяви Петя Първанова

Агенцията за бежанците предлага законови промени за убежище на мигрантите
Снимка: БНТ
Анжелина Димитрова

Агенцията за бежанците ще предложи законови промени, ограничаващи движението на лицата, които са в процедура за предоставяне на убежище. Това заяви по БНТ председателят на агенцията Петя Първанова.

По думите ѝ, законовите промени се налагат, защото често се случва мигрант, регистриран например в Харманли, да бъде открит в София.

"В закона за убежището и бежанците трябва да бъде извършена промяна. До момента законът предвиждаше лицата, които са в процедура, търсещи закрила, да имат право да се движат свободно на територията на цялата страна. Това трябва да се промени и те да се движат в определени зони. Важно е да не бъдат накърнени други права и те да имат достъп до социални, медицински и образователни услуги. Не би трябвало да имат необходимост да се движат в цялата страна. Настанени са в центровете, за могат да са налични тогава когато са необходими за целите на процедурата", обясни още тя.

Над 12 000 души са потърсили закрила у нас през 2016 година, като 375 от тях са получили статут на бежанец, а на 302 е оказана хуманитарна помощ. В момента близо 5400 души чакат решение. Предвижда се да бъдат създадени помещения от затворен тип в Пъстрогор и част от центъра в Харманли. Ако предлаганите промени в закона бъдат приети, мигрантите ще могат да се движат само в областта, в която са регистрирани.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай