910 4

Правилата в новия Изборен кодекс не работят

Произволното ограничение от 35 секции на държава поставя сериозен риск пред организирането на изборите в чужбина

Правилата в новия Изборен кодекс не работят
Анжелина Димитрова

Произволното ограничение от 35 секции на държава поставя сериозен риск пред организирането на изборите в чужбина, казват от Гражданска инициатива „Искам да гласувам“.

Във Великобритания е наличен казус, където дори при събрани над 60 заявления, няма яснота кои секции ще се открият. Ден преди крайния срок за подаване на заявления на острова има подадени заявления за разкриване на 43 секции. Проблемът вече е драматичен. Ако се приложат новите правила, 8 от тези секции няма да бъдат открити.

Доброволци по организацията на секции в чужбина сигнализират, че въпреки предупрежденията за липсата на ясни критерии и правила, управляващите не се съобразиха при приемане на законодателните промени и буквално заложиха капан пред мотивацията сред най-активните и ангажирани общности зад граница.

В писмо до вносителите на законодателните промени, ЦИК и МВнР, те припомнят своето становище, че новите правила ограничават гласуването в чужбина.

Ето и писмото:

"С приетия ЗИД на Изборния кодекс на 13.07.2016 се гласуваха законодателни текстове в Изборния кодекс, които промениха режима за организиране на секции. Настоящият режим премахна автоматичните секции, които отразяваха преференциите на общностите и улесниха режима за откриване на секции в дипломатическите и консулските представителства (ДКП), без оглед на ефективност и необходимост от такива; увеличиха броя на изискваните заявления за откриване на секции от 40 на 60; определиха праг от 35 секции на държава.

С настоящото писмо бихме искали да Ви уведомим за развитието на настоящата кампания и заложените капани пред възможностите за гласуване извън страната. Решенията за законодателни промени, взети без задълбочен анализ на историята на гласуване в най-многобройните и активни общности извън страната и без спазване на принципни позиции и текстове от Конституцията (чл. 10 и чл. 26, ал. 1) поставят сериозни предизвикателства пред правото на български граждани да упражнят своя глас.

Липсата на становище от страна на ЦИК и МВнР по тази тема при обсъждането на промените показва недалновидна политика от тяхна страна по отношение на справедливото и ефективно организиране на изборите в чужбина.

1. Развитие на текущата кампания:

Към днешна дата българските граждани извън страната са подали над 27 800 заявления, като над 5 800 са само във Великобритания. Освен автоматично откритите в ДКП 101 секции, вече са събрани заявления за откриването на 194 секции. Може да проследите тук обобщената информация по държави. Данните показват, че във Великобритания, Германия, Испания, САЩ и Турция има подадени заявления за над 35 места, като във Великобритания вече за 43 места са подадени повече от 60 заявления.

2. Ограничение на местата за секции до 35 на държава:

В случая с Великобритания е наличен казус, при който дори при изпълнено условие за събрани над 60 заявления, няма яснота къде и по какви критерии ще се определят действащи секции за предстоящите президентски избори и референдум.

В становище към Правната комисия посочихме, че ограничаването на избирателни секции в държава извън страната до 35 залага сериозни рискове от неравен достъп и ограничаване на възможността за гласоподаване в държавите с най-многобройни и активни български общности. Този лимит вече е надхвърлен поради числеността и спецификата на географското разпределение на съответната общност.

В допълнение, липсват ясни критерии за определяне на необходимостта от налагане на таван от точно 35 секции, както и такива, по които ще бъдат взети евентуалните крайни решения на кои места в съответната държава ще се организират секции при повече подадени заявления и как ще се приоритизират съответните локации. Подобно решение, без ясно разписани правила и принципи, ще доведе до сериозни спънки пред изпълняващите разписанията на новия Изборен кодекс. До очевидна неравнопоставеност и сериозна дискриминация спрямо някои български общности в чужбина и ще демотивира българските граждани зад граница да гласуват. Логистичният хаос ще доведе до спънки пред желаещите да гласуват, понижена ефективност на изборния процес заради свръхнатовареност на ключови секции и по този начин ще допринесе чувствително за намаляване на избирателната активност.

Предвид реалния казус във Великобритания, се обръщаме към Вас, за да вземете отношение към прилагането на Изборния кодекс по справедлив начин като предвидите:

1. Ясни, логични и основани на данни критерии за избор на местата, където изборни секции биха отпаднали.

2. Възможност за организиране на повече от една секция на местата, събрали над 60 заявления и където обичайно се очаква изключителна натовареност (например посолството в Лондон) и готовност за прилагане на този подход и в други държави.

3. Сериозно обсъждане на варианти за функционални изключения от ограничителното правило за 35 секции в държава, в съответствие с наличните по настоящем факти, като например броят заявления, подадени във Великобритания.

4. Отделните територии, които съставляват Обединеното кралство - Англия, Шотландия и Северна Ирландия се ползват със специален автономен статут с национални парламенти в Шотландия и Северна Ирландия1. Това специално държавно устройство може да се приложи при разпределението на секциите като те се броят отделно за всяка една от териториите в кралството.

5. В случай на взето решение за неразкриване на някои от секциите с 60 или повече заявления, надхвърлящи ограничението от 35 секции за държава, гражданите, подали заявления в отпадащите секции да бъдат уведомени на имейла, посочен в заявленията, относно взетото решение и използваните критерии."

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • секции в Турция
  Отговор
  1 11:32  11.10.16
  Колко от тези хора във "Великобритания" няма да гласуват ако няма открита секция близо до тях? А, като се замислим, в статията не става ли всъщност дума за секциите в Турция и тамошните половин милион души имащи право на глас, но замаскирана като драма на няколко стотин човека в една модерна европейска държава? Защото ако във Великобритания по новите правила ще има 8 секции по-малко, то в Турция те ще са 200. Ами дайте да направим секция за всеки циганин избягал в Европата и там гордо наричащ се 'българин'. Или за 'българите' в Турция, много от които не знаят една дума на български, но гласуват под строй на всички избори. Не искам да обидя никого, има много големи родолюбци в чужбина, но ако е толкова важно - възможност да се гласува има. Който иска да гласува ще отиде до най-близката секция или консулство/посолство и оттам ще може да упражни своя глас. Аз се надявам това да са възможно най-много хора, защото това е демокрацията. Има хора коитоп гласуват под строй, докато 99% от тях не знаят нито за кой гласуват, нито са стъпвали през живота си в България. Сега е момента тези хора, ако са родолюбци, да се приберат в родината си и заедно да градим бъдещето на България. В днешно време вече няма надежда да си върнем 'загубени' територии (или поне такива за които сме имали претенции в миналото), но можем да променим много неща. Живеем по-добре от колкото преди няколко години и много по-добре от времето на БКП, освен тези които са били на върха и техните семейс

  Коментиран от #2, #3

 • Любомир Гаврилов
  Отговор
  2 16:56  12.10.16

  До коментар #1 от "секции в Турция":

  търсите под вола теле. Както се вижда от саыта на ЦИК, в Турция са подадени заявления за по-малко от 40 изборни секции. Няма как да има 200, то няма и кой да гласува в тях. Не, страхът е именно от гласуващите в Западна Европа, а Турция е само предлог. И моля, подпишете се с името си (агент Иван, агент Драган ...) следващия път. благодаря
 • недялко
  Отговор
  3 16:58  12.10.16

  До коментар #1 от "секции в Турция":

  "Публикувано във факти.бг: Ами дайте да направим секция за всеки циганин избягал в Европата и там гордо наричащ се 'българин'. Или за 'българите' в Турция, много от които не знаят една дума на български, но гласуват под строй на всички избори." - расистки коментар
 • БИВОЛ
  Отговор
  4 17:04  12.10.16
  Драги българи в чужбина. Честито опраскване. Управляващите гербокомуноиди и псевдопатрЕоти ви опраскаха с изборния кодекс. Длъжни сте да гласувате, а не ви дават да отваряте секции. Няма и електронно гласуване. На това му се казва (курт)капан! Но и Вие можете да ги опраскате. Вдигнете телефон, скайп, вайбър и агитирайте баща, майка, сестри, братя, приятели да идат да гласуват, но в никакъв случай да не пускат глас за Цецка Цачева или за ченгето Каракачанов. Кандидатите са 21 и има още 19 възможности за всеки вкус и убеждения. Споделете колкото е възможно повече. "На зла круша - зъл прът" и "лошия с ножа по главата". И не подминавайте с дежурното "дреме ми!". Ако ги оставите да си веят коня, утре ще им дойде апетит да посегнат на имотите Ви и сметките Ви. Не си гласувал - Глоба. Не си платил - запор.

Напиши коментар:


Публикувай