1 138 6

„Медиана”: 25% за Цачева, 18% за Радев

Анжелина Димитрова

Ако изборите бяха днес, за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева щяха да гласуват 25,4%, а за ген. Румен Радев, издигнат от БСП – 18 на сто. Това сочи представително проучване на агенция „Медиана”, проведено в периода 4 – 8 октомври, сред 998 пълнолетни души.

Настоящото изследване е проведено в периода, когато се състоя предварителното гласуване за Генерален секретар на ООН, в което участваха и Ирина Бокова, и Кристалина Георгиева и ЦИК отказа да регистрира Светослав Витков и Владимир Кузов за президентските избори.

Засега данните показват, че на премиера Борисов няма да му се наложи да подава оставка, но има сериозни шансове ГЕРБ да претърпи поражение. 

Към 10-ти октомври най-вероятно изглежда Цецка Цачева да се класира първа на изборите на 6-ти ноември 2016 г. Тя е консолидирала гласовете на ГЕРБ избирателите и това до голяма степен й гарантира първото място. Но на първи тур! Големият й проблем е, че тя не привлича симпатизанти  извън собствената си партия (93 % от потенциалните й гласоподаватели са привърженици на ГЕРБ).

Кандидатурата й е непопулярна извън ГЕРБ. Ако до изборите това не се промени, тази тясно партийна подкрепа вероятно ще се окаже крайно недостатъчна, за да й спечели изборите. И въпросът не е само в сериозната възможност на втори тур да се образува своеобразна коалиция „Всички срещу Цецка Цачева“. На тези избори ще наблюдаваме своеобразен феномен – изкуствено привличане пред урните на огромна маса традиционно негласуващи избиратели. Изборите са задължителни! Референдумът също ще привлече избиратели. Данните на „Медиана“ показват, че това вероятно ще бъдат между 550 – 700 хиляди „нови“ избиратели. Това значително ще увеличи изборната активност и значително ще намали тежестта на консолидираните, но все пак малцинствени, гласове на ГЕРБ.

Засега второто място се държи стабилно от генерал Румен Радев. За разлика от Цецка Цачева той не е консолидирал всички гласове на издигналата го партия (БСП). Симпатизантите на БСП се явяват „донори“ и на кандидатурата на Ивайло Калфин, и на Татяна Дончева, и на Орешарски, и на Красимир Каракачанов. Генералът обаче има значима подкрепа извън тяснопартийните среди и привлича симпатизанти „отвън“. 

На трета позиция (с 10 %) е Красимир Каракачанов, запазвайки шансове да се включи в голямата битка на втория тур.

Ивайло Калфин е четвърти с личен резултат, значително надхвърлящ този на номиниралата го партия (АБВ).

Като че ли картината се прояснява – Балотаж между Цецка Цачева и генерал Румен Радев. Красимир Каракачанов трети, Калфин четвърти.

Това обаче, далеч не е толкова сигурно. Избирателите на ДПС все още не заявяват подкрепата си за един или друг кандидат. Основното обаче е появата на тази огромна маса „нови“ (традиционно негласуващи) избиратели. Това ще бъде голямото предизвикателство пред всички кандидати. Тези избиратели като цяло са непредсказуеми. Нямат „свои“, предпочитана партия, трайни политически пристрастия. Те са преимуществено разочаровани от политиката и политическото, скептични и негативно насочени към партиите и властта.

Голямата част от тях е възможно да гласуват спонтанно и емоционално, да се „люшнат“ в последния момент и да се консолидират. А техният обем е толкова голям (около 13 % от всички избиратели), че са в състояние не само да разместят класирането след първото място, но дори директно да изстрелят втория, третия или дори четвъртия до върха. Засега подобна консолидация на тези „нови“ гласоподаватели около един кандидат не се наблюдава. Но изненадите са повече от възможни!

Така освен референдума „за“ и „против“ задължителното гласуване ще можем да видим директно резултатите от въвеждането на такава норма. И мнозина могат да бъдат силно изненадани от резултата.                 

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • раптър
  Отговор
  1 20:42  11.10.16
  Цачева събира със сигурност повече от 25% - но плювки! А Тиквата на тези избори ще събере тотален шут.Ако след всички тези Тикво перверзии които се случиха, българите не го махнат , значи наисти на си заслужават прозвището ГЯУРИ!

  Коментиран от #5

 • фиу
  Отговор
  2 21:37  11.10.16
  Че има ли вече наивен българин, които да вярва на социологически агенции !? Мислете с главите си иначе скоро ни чака ново робство !
 • onq s konq
  Отговор
  3 21:51  11.10.16
  Едва ли някой се съмнява в победата на Цачева на първи тур и без каквито и да са проучвания.Несигурността на автора относно резултата на втория тур обаче се поражда от предположението,че "Цачева не привлича кандидати освен от собствената си партия".А кой от останалите кандидати привлича подобни избиратели?Нормално е АБВ да гласуват за Радев,но как ще гласуват реформаторите?А ти са повече от АБВ.А как ще гласуват "патриотите"?Ами едва ли за БСП.Истинската подкрепа за БСП би могла да дойде/и е твърде вероятно/ от ДПС,но ДОСТ със сигурност пък ще гласуват за Цачева ,защото са про-атлантически настроени.Като се има предвид че изб. секции в Турция са драстично намалени ,а също и че УПРАВЛЕНСКИТЕ ДЛЪЖНОСТИ В СТРАНАТА/ПРЕОБЛАДАВАЩО/ -кметове,общински съветници, областни управители и т.н. Като се прибави и факта че народът отлично съзнава че НЕ ГЛАСУВА ЗА ЦАЧЕВА,А ЗА ПОЛИТИКАТА НА ББ,НАСОЧЕНА КЪМ ЕВРОПА И ЕС А НЕ КЪМ АЗИЯ...мисля че успехът е гарантиран.
 • УАААУ ВЕРВАМЕ ВИ
  Отговор
  4 21:55  11.10.16
  АХАХАХАХАХА, ФАЛШ И ПОРЕДНОТО ПЛАТЕНО ''ПРОУЧВАНЕ" Започна се с герберстизмите
 • МММ
  Отговор
  5 21:57  11.10.16

  До коментар #1 от "раптър":

  Ммм, подготвят си почвата, гробарски, както всеки път до сега.
 • Дидка
  Отговор
  6 10:55  12.10.16
  50 процента за Козяк, па да виш ти що е това келепир.

Напиши коментар:


Публикувай