1 066 2

Депутатите във ваканция за вота за президент

Венцислав Михайлов

Депутатите във ваканция за вота за президент. Парламентът гласува да няма пленарни заседания от днес до 4 ноември включително. Следващото заседание ще бъде на 9 ноември.

Николай Александров от Атака посочи, че не е редно предизборната кампания да се прави с бюджета на народа.

От ГЕРБ поискаха прегласуване, но и при втория вот предложението беше прието.

Първоначалният проект, внесен от депутати от ГЕРБ и други парламентарни групи, предвиждаше прекъсване на заседанията от 26 октомври до 4 ноември, включително, заради кандидатпрезидентската кампания.

Депутатите няма да могат да ползват служебния транспорт на парламента през този период, освен в дните, когато заседават парламентарните комисии, гласува мнозинството.

От БСП бяха по принцип против временното прекратяване на заседанията за две седмици преди президентските избори на 6 ноември. Левицата посочи, че така се нарушава законодателната програма, в която предстои и обсъждане на бюджета за идната година и на редица данъчни закони.

Първото парламентарното заседание за тази седмица започна с 30-минутно закъснение поради липса на кворум при първата регистрация. При втората регистрация в пленарната зала бяха 124 народни представители.

Парламентаристите от групата на АБВ пък гласуваха против излизането на народните избраници в прекомерно дълга ваканция от днес, 12 октомври, до 4 ноември т.г., заради предизборната кандидат - президентска надпревара.

„Това е твърде дълъг неработен период и ние сме категорично против. Предварителният ни консенсус в НС, около който се обединихме, бе да не работим само две седмици, считано от 26 октомври“, коментира депутатът Мариана Тодорова. 

Депутатите приеха предложението на "Атака" за ваканция за вота за президент.

В програмата на депутатите беше и Проект за решение за създаване на Временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене“ за периода от 2006 г. до края на септември 2016 г.. Нейното създаване се наложи заради решението на арбитражния съд да плащаме неустойка от над 1,2 млрд. лв. на Атомстройекспорт за проваления проект.

Законопроект за независимия финансов одит, както и промени в Закона за военната полиция и тези в данъчните закони остават след президентските избори.

Очаква се тогава и финансовото министерство да предложи своите виждания за бюджета на България за 2017 г.

 

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 13:25  12.10.16
  Нали много са се преработили.
 • Go6o
  Отговор
  2 15:53  12.10.16
  Щот са се скъсали да работят....

Напиши коментар:


Публикувай