703 2

Радев: Ще се боря за децентрализация на общините

Защо се наливат пари в пътища? Кой ще пътува по тях след обезлюдяването?

Калина Петрова

„Развитието на малките общини за мен е критерий за цивилизоваността на едно общество. Ако не обърнем внимание и на малките общини, няма бъдеще за България“. Това заяви кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП ген. Румен Радев по време на среща на кметове от цялата страна, състояла се в Троян.

По думите му през последните години се вижда, че ресурсите са насочени към големите центрове, а в световен мащаб, критериите за напредък на една държава, е развитието именно на малките общини. „Трябвa дa имa еднaкво отношение към всички общини, затова се нуждaем от смянa нa политикaтa към тях. Ще се боря зa прогрaмa зa рaзвитие и децентрaлизaция нa общините“, подчерта Румен Радев. Той попита, дали е достатъчно само да се наливат средства в пътища? „Кой ще пътува по тях? Защото дори и да има инвеститори в малките общини, ще могат ли те да намерят служители, след като демографията е сериозен проблем в тези места, в населени места, без възможност за образование и медицина?“, попита също той.

Донкa Михайлова: Проблемите на малките общини се задълбочават. Трябва да помислим за свикване на КСНС

„Проблемите с децентрализацията на общините нямат развитие с години. Те се задълбочават и стават все по-сериозни. В тази връзка, може би трябва да се помисли за свикване на КСНС по проблемите на общините.“ Това заяви кметът на Троян Донка Михайлова по време на срещата. Тя обърна внимание и на сериозния проблем с образованието. „Според закона, 8-и клас няма да бъде в началната степен на обучение, което означава, че ще се намалят селските училища, които едвам се справят с бюджетите си“, обясни тя. По думите й сериозен е и проблемът с общинските болници. „Те, като търговски дружества, не могат да издържат финансово. Случва се така, че постепенно социалният живот се изтласква в по-големите градове“, категорично заяви тя.
На срещата в Троян присъстваха и кметове, зам.- кметове, председатели и зам.-председатели на общински съвети от страната.

 

Ловеч / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Радка Самандова Торлакова
  Отговор
  1 13:09  12.10.16
  Радев бори се за закриване на държавата-доведи реформите докрай.
 • Радев ИЧ та няма
  Отговор
  2 17:38  12.10.16
  Щом членуваш в тази партия ти ще пееш каквото и когато ти каже деригента. А ма КАТ не чуеш петрла продължаваш да са напиняш КАТ глист на бица.

Напиши коментар:


Публикувай