3 628 4

50 лв. глоба за летни гуми в сняг

Няма да има конкретен срок след който поставянето им да е задължително

50 лв. глоба за летни гуми в сняг
Стефанаки Йоанис

Няма да има точно  определен срок, в който шофьорите  да са длъжни да сложат зимни гуми на автомобилите, заяви пред БНР Иван Вълков, заместник -председател на парламентарната транспортната комисия. Той уточни, че водачите трябва да се съобразяват с метеорологичните условия. Въвежда се и глоба от 50 лева за шофьор, който при сняг или лед не е сложил подходящите гуми на колата си.

Не се прие точно в определен период от време, тъй като всички сме свидетели на изменение на климатичните условия, затова се възприе да имаме един период от време, в който в зависимост от зимните условия да се извършва тази смяна на гумите, припомни Иван Вълков. Той припомни, че и сега в по голямата част от пътищата има обозначени знаци, където движението на автомобили  при зимни условия, особено товарни автомобили най вече, са длъжни да бъдат с вериги.

Освен това тези автомобили, които не се движат с такива гуми, има конкретна глоба, която вече влиза в  глобата за скъсани гуми или гуми, които не отговарят на техническото състояние на МПС, тоест, 50 лева е глобата, уточни депутатът. 

България

Още по темата

 • КАТ стартира акция "Зима"

  КАТ стартира акция "Зима"

  Стартира традиционната акция "Зима". Между 1-ви и 11-и ноември във всички сервизи и пунктове на Съюза на българските автомобилисти ще бъдат ...
  1.11.2016
  5 174
  10
 • Зимните гуми стават задължителни?

  Зимните гуми стават задължителни?

  Шофирането със зимни гуми става задължително. Когато има сняг, лед или климатичните условия го изискват, шофьорите са длъжни да карат със зимни гуми, ...
  13.10.2016
  9 772
  19

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 22:21  12.10.16
  Как ли ще определи катаджията дали колата е със зимни или летни гуми ,като в закона е фиксирана минимална дълбочина на шарката 1,6 мм?Верно че зимните трябва да са с 4мм шарка,НО ТОВА Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО от производителите!А и не виждам абсолютно никаква разлика с какви гуми е колата,след като върху тях са поставени вериги.

  Коментиран от #2

 • Трол
  Отговор
  2 22:30  12.10.16

  До коментар #1 от "onq s konq":

  Ти пък що се косиш? Нали зимъска паркираш Бе Не Ве-то в обора на сушина. И го изкарваш на пролет, го цъфнат чИрешите.
 • сноу
  Отговор
  3 22:33  12.10.16
  Кога най-после, ще се формулира понятието зимна гума? Сега какво? По преценка на катаджията ли, ама той нали деца храни, а и празници идат ! Чувал съм, че при камионите и автобусите няма зимни \ летни гуми !? В такъв случай какво? А тия които карат със всесезонни те какво !? Да се уточни понятието "зимна гума" - всяка година едно и също!!!

  Коментиран от #4

 • гост
  Отговор
  4 08:54  13.10.16

  До коментар #3 от "сноу":

  Има си обозначения: Зимната гума е с мека смес и повече ламели, за да дава сцепление на хлъзгава повърхност. В развитите страни е лесно: имаш 5г срок от дот-а на гумата, защо мислите, че има толкова гуми втора ръка, с грайфер и меки на всичкото отгоре? У нас и зимни да са ти, като са твърди като камък и без грайфер няма никакво сцепление. Повечето смятат, че щом се търкаля гумата е добра за мерцедеса. Всичко е свързано, манталитета е проблем за нас. Ще дадеш 5х.лв за кола, а нямаш 400лв за гуми (под 80лв годишно), ще искаш за 150лв да си вземеш (75лв годишно) и винаги ще се със стари.

Напиши коментар:


Публикувай