1 036 3

Проф. Константинов: Изборният кодекс се сблъсква с конституцията

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анатоли Стайков

„Изборният кодекс се сблъсква с конституцията“, това заяви в ефира на Нова телевизия математикът професор Михаил Константинов.

„С приемането на правилата гласовете против всички да не се броят като действителни бе нарушен принципът, че за да бъде избран един кандидат, той трябва да има повече гласове от другите кандидати. Ако обаче тези гласове са действителни, ще влезем в безкраен цикъл и няма да можем да изберем нито президент, нито селски кмет“, това е мнението на Константинов за гласуването „Не подкрепям никого".

"Хората, които смятат, че ще упражнят протестен вот са излъгани", коментира темата и гражданският активист Асен Генов.  Няма разлика между "Не подкрепям никого" и истинската недействителна бюлетина. Или не трябва да има задължение за гласуване, или тези гласове трябва да се броят", поясни той.

С правилата, че бюлетините против всички са действителни, но в същото време и недействителни се нарушава конституцията, съгласиха се двамата. "Дали пускате бяла бюлетина или "не подкрепям" е едно и също. Трябва да се върне принципа в явен вид, че победителят трябва да има повече от всички останали", каза в заключение Константинов.

 

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Morgoth
  Отговор
  1 09:26  13.10.16
  Гласовете на тези с "не подкрепям" отиват при негласувалите и при тези изрисували голяма фалическа форма на бюлетината и благопожелание към роднините от женски пол на политиците. Така нищо не се променя. Ако се брояха като валидни щеше да бъде по-трудно да се спечели на първи тур, нещо което така и така няма да стане, но проблема идва на втори, защото това означава трети участник и може първия да е под 50%. И следва въпроса какво правим? Трети тур със същите кандидати ли? По-интересно ще бъде на парламентарните избори когато "неподкрепящите", ако се считат валидни ще направят по-трудно да се влезе в 1% за субсидии и в 4% за парламента. Поне моето очакване е хората гласуващи "не подкрепем" е да искат да покажат среден пръст основно на големите партии. В действителност те ще подпомогнат големите за сметка на малките. Една интересна идея е ако има да речем 10% неподкрепящи да има 10% по-малко депутати. Не че това ще промени нещо, но народа ще се накефи.

  Коментиран от #2

 • кроко
  Отговор
  2 12:22  13.10.16

  До коментар #1 от "Morgoth":

  Абсолютно точно, дано само повече хора го прочетат и си дадат сметка, че ако гласуват с "не подокрепям никой" ще подкрепят големите кръвопийци и лапачи.
 • Картър
  Отговор
  3 14:19  13.10.16
  Тези които не подкрепят никого да задраскват някой от малките кандидати, примерно Велизар Енчев за да не се срамуват от себе си.

Напиши коментар:


Публикувай