1 230 1

Близо 230 асансьора спрени от експлоатация

Милена Богданова

За десетте месеца на настоящата година Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е проверила 6399 асансьора, от които 386 при внезапна проверка. Резултатът е 228 спрени от експлоатация асансьори и са издадени 3198 предписания.

Сред задължителните неща, които собствениците на имоти в една етажна собственост трябваше да направят до края на юни, беше монтирането на аварийно осветление в кабината и в шахтата на асансьора, както и монтиране на устройство за аварийно спиране на покрива на кабината и в шахтата.

До края на тази година всички асансьори трябва да разполагат с аварийно алармено устройство за двустранна разговорна връзка (разговорно устройство) между кабината на асансьора и лицето, което извършва аварийното обслужване на асансьора. Целта е да има постоянна връзка между пътниците и техниците, които поддържат асансьорите в една сграда. Те трябва да бъдат монтирани до края на 2016-а и да гарантират повиквания към 3 предварително зададени номера на поддържащата фирма. Необходимо е да бъдат монтирани така, че да гарантират постоянна двустранна обхват.

„В почти всички административни сгради вече са монтирани разговорни устройства, но са малко сградите в режим на етажна собственост, които са предприели мерки за изпълнение на това изискване”, посочват от ДАМТН.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • додо
    Отговор
    1 23:40  13.10.16
    Така ората, ще живеят по-дълго - като катерят стълбите - научно доказано! Начи с няколко думи - направили са им услуга тея дето са спрели асансьорите!

Напиши коментар:


Публикувай