13 Октомври, 2016 19:11, обновена 13 Октомври, 2016 22:23 3 265 1

Миньорите от „Бабино“ прекратиха протеста си

  • бабино-
  • миньори-
  • стачка-
  • бойко борисов

Колегите им ги посрещат на земята с викове "Юнаци"

Всички миньори, които протестират трети ден под земята, излязоха от мината, след като ръководството на рудника спази обещанието си да изплати заплатите им за август.

Миньорите се запътват към Централното управление на рудника, за да получат възнагражденията си. Прогнозата на служителите е, че тази процедура ще продължи цяла нощ.

Миньорите влизат на малки групи в Централното управление на рудника. Там са и представители на медиите, за да бъдат гарант, че върху миньорите не се упражнява някакъв натиск и те наистина получават парите си.

Първата група от около 25 души вече получиха възнагражденията си.

Заради възникналата криза управителят на „Въгледобив Бобов Дол“ ЕООД Красимир Чаврагански подаде оставка. "Заявявам, че очевидно не мога да овладея създалата се ситуация и най-доброто решение за всички е да се оттегля“, заяви Чаврагански.

Миньорите настояваха заплатите за август и септември, както и ваучерите за храна от март досега, да им бъдат изплатени веднага в пълен размер.

Миньорите протестираха вече трети ден, днес в Бобов дол с тях се срещна и омбудсманът Мая Манолова.

На няколко пъти през деня в мината пристигаше линейка, за да окаже помощ на миньорите, не издържали на свръхнатоварването вътре в мината. В местната болница те постъпваха крайно изтощени и с високо кръвно.

По-рано през деня и правителството се намеси в казуса с неизплатените заплати на миньорите в Бобов дол. Премиерът Бойко Борисов настоява пред концесионера „Въгледобив Бобов дол” ЕООД да се издължи ма служителите от дружеството, осъществяващи добив от рудник „Бабино”.

Министър-председателят посочи, че при продължаващо неспазване на трудовото законодателство, възлага на министъра на енергетика Теменужка Петкова да започне процедура по прекратяване на концесионния договор за добив от участък „Бабино”, сключен през 2007 г. Поводът е неизпълнение на основни клаузи от него, свързани с осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд, плащане на социални и здравни осигуровки, заплати.

Припомняме, че с анекс номер 1 от 26.02.2007 г. към договор от 24.03.2005 г. Румен Овчаров, в качеството му на министър на икономиката и енергетиката, прехвърля изцяло правата и задълженията по концесията от „Мини Бобов дол” ЕАД на „Ораново” ЕООД (преименувано през 2008 г. във „Въгледобив Бобов дол” ЕООД) по отношение на участък „Бабино”.

Миньорите от рудник "Бабино", които протестираха под земята вече трето денонощие, отказаха да приемат постигнатата договореност между ръководството на "Въгледобив Бобов дол" и излъчената група от техни колеги.

Директорът на мината обеща да се изплатят заплатите за август, до 25-ти октомври тази за септември и всяка седмица да се дават месечните ваучери за храна, докато не се изчистят всички дължими към хората добавки. 

Само работещите в рудник "Бабино" не са получили заплати за август, всички останали от "Въгледобив Бобов дол" са получили възнагражденията си в пълен размер. Това обявиха стачкуващите пред входа на предприятието. За работещите в "Бабино" условието на ръководството е хората, протестиращи под земята, да подпишат предложеното им споразумение и след като получат възнагражденията си, да излязат от галериите, което те категорично отказаха и настояват освен августовските, да получат и септемврийските си заплати, както и сумите, които имат да получават под формата за ваучери.

Въпреки влошеното им здравословно състояние и намерението на работодателя да заведе искове срещу тях за възпрепятстване на производствения процес миньорите под земята и колегите им, които ги подкрепят отвън, отстояваха исканията си за изплащане на заплатите в пълен размер за август и септември, както и получаването на всички ваучери от месец март досега.

В сряда от КСНБ съобщиха за договорени с ръководството искания на миньорите – до края на работния ден да бъдат изплатени заплатите за август, включително ДМС-то и без удръжки за цялото дружество, заплатите за септември да се платят между 5-и и 10-и ноември, а най-късно до 17-и октомври да се платят и ваучерите за месец март. Останалите дължими ваучери трябва да бъдат изплатени до края на годината. Договорено беше подусловие – миньорите да излязат от рудника, но протестиращите останаха в забоите.

Снощи управителят на мината Красимир Чаврагански се срещна с протестиращите миньори на входа на централата, но беше обвинен, че ръководството на мината се подиграва със съдбата на хората. Чаврагански каза, че бъдещето на рудника ще се решава в петък. На пресконференция по-рано вчера той каза, че "Бабино" е нерентабилен. Управителят на мината посочи още, че значителна част от работниците ползват фалшиви болнични, което още повече затруднява работата. 

 

 

 

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баба седефка

    0 0 Отговор
    Това, щото баба им казала да спират!
    От бабино - бабите казват!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове