937 2

Манолов: Това, че протестът на миньорите се случва по избори не е случайно

Проблемите са ежедневие, това е временно изпускане на парата

Манолов: Това, че протестът на миньорите се случва по избори не е случайно
Стефанаки Йоанис

Край на миньорския протест в "Бобов дол". Развръзката дойде на третия ден от подземната стачка след ултиматуми, заплахи и щурм на сградата на рудник „Бабино”.

„Проблемите със забавените заплати и лошите условия на труд на миньорите за нас са ежедневие. И аз съм влизал в мините. Този труд е вреден навсякъде, не само у нас”, обясни в „Здравей, България” по Нова телевизия президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

„Това, че подобни неща се случват по избори е достатъчно да ни наведе на мисълта за някакъв втори план. Трябва да се подчертае, че от около шест месеца се опитваме да разговаряме с отговорни лица в тази мина. Трябваше да избухне бомбата, за да се стигне до някъде. Случилото се по никакъв начин не ме кара да се чувствам спокоен и си мисля, че няма да се спре до тук. Това е временно изпускане на парата”, на мнение е Манолов.

Той отказа да коментира този „втори план” с думите, че не може да докаже нищо. Има само версии за това.

140 миньори прекараха над 60 часа под земята заради намалени и забавени заплати и опасността мината да бъде закрита.

От снощи започна изплащането на парите. От ръководството на мината увериха, че всички работници ще получат заплатите си. Ваучерите за храна са раздадени само за един месец и то за март.

„В момента се опитват да заплашат ръководителя ни за съдебен процес. Заплашват ни, че ще ни уволнят и ще ни съдят за загубени ползи”, разказаха в "Здравей, България" някои от миньорите, които бяха под земята.

„Видях, че те работят при изключително тежки условия на труд. Заслужават много по-високо заплащане. Но тъй като няма никаква друга алтернатива, са принудени да работят тази работа. Исканията са им абсолютно основателни. Това е една малка победа, тъй като съдбата на рудника остава неясна. Обещах, че ще следя за това ангажиментите да бъдат изпълнени”, заяви омбудсманът Мая Манолова.

За развръзката вероятно е повлияло и писмо на премиера Бойко Борисов. В него той настоява да бъде отнета концесията за рудника на бизнесмена Христо Ковачки, ако парите на миньорите не бъдат платени.

Междувременно управителят на „Въгледобив Бобов Дол“ ЕООД Красимир Чаврагански подаде оставка.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ОчевиднотоЛъже
  Отговор
  1 09:58  14.10.16
  Естествено, че ще се активизират преди избори, защото това е ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН И ЕДИНСТВЕНОТО ВРЕМЕ , КОГАТО НЯКОЙ ЩЕ ИМ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ.Иначе кучетата си лаят , кервана се тътри...
 • кроко
  Отговор
  2 15:04  14.10.16
  Миньорите трябва не само да заплашат, а направо да заведат колекивен иск срещу рабоодателя си заради неизплатените заплати - с лихвите + лихви върху лихвите да им ги изплатят.

Напиши коментар:


Публикувай