692 2

Бъчварова: България би подкрепила реформата в Дъблин

Калина Петрова

"България би подкрепила реформа на Дъблин, с която се създава справедлив механизъм, който не води до натоварване на системите за убежище на страните на предна линия. Той трябва да  отчита географското и икономическо положение на държавите-членки",  това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в изказването си в Съвета на вътрешните министри на ЕС на тема "Реформа на Общата система за убежище на ЕС".

Тя бе категорична, че Регламентът трябва да кореспондира с принципите за пропорционалност, справедливост, и равенство при изпълнение на задълженията, както и на клаузите от Договорите на ЕС, отнасящи се до солидарността".

По време на дискусиите на вътрешните министри бе обсъдено и разширяването на мандата на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището /ЕСПОУ/ и създаването на обща процедура за международна закрила в ЕС чрез сближаване на системите за убежище и създаване на единни процедурни правила. Основната цел е противодействие на явлението „търсене на по-изгодни варианти“ за убежище /asylum shopping/ от страна на мигрантите, както и на вторичните им движения през Европа.  

В рамките на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург, министър Бъчварова,  заедно с еврокомисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос и вътрешните министри на  Румъния, Литва, Полша, Унгария, Финландия и Латвия, подписаха също Декларация за партньорство между ЕС и Беларус в областта на миграцията и мобилността /т.нар. Партньорство за мобилност/.

Аврамопулос определи спогодбата като положително развитие в диалога с Беларус в рамките на Източното партньорство.  По време на подписването Бъчварова поясни, че спогодбата ще позволи на държави от ЕС, като България, с актуален опит в тези области, да представят натрупаните добри практики за управление на границите, противодействие на нелегалната миграция и каналджийството,  както и по отношение на предизвикателствата по предоставяне на закрила за нуждаещите се от убежище.

Мащабът на миграционната криза е такъв, че "никоя държава не може да се справи сама",  подчерта от своя страна министърът на вътрешните работи на Република Беларус Игор Шуневич. "Декларацията ще ни позволи да задълбочим сътрудничеството в тези области за повече сигурност за всички държави членки на ЕС и за Беларус," каза още той.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мръсна боковска гад
  Отговор
  1 11:31  14.10.16
  Ще те подкрепя аз тебе, продажен б....к!!!
 • Смех
  Отговор
  2 13:00  14.10.16
  Все едно му дреме на някой, какво мисли мижавата българийка хах Нарочно пиша българия с малка буква, защото такова отношение заслужава държавата в лицето на жалките ни политичета!

Напиши коментар:


Публикувай