Last news in Fakti

14 Октомври, 2016 11:26 1 547 0

Трайков пред българите в Лондон: Въпросът е кой ще победи Цецка Цачева

  • трайчо трайков-
  • българи-
  • лондон-
  • президент
Трайков пред българите в Лондон: Въпросът е кой ще победи Цецка Цачева - 1

„В България трябва да се направи съществена крачка към радикална съдебна реформа, за да се постигне върховенство на закона. Реформа в прокуратурата и в съдебната система“. Това каза кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков, който се срещна в Лондон с представители на българската общност в британската столица. Пред препълнената с наши сънародници зала, Трайков представи вижданията си за мястото на българите, живеещи зад граница, в управлението на държавата. Повече от 3 часа той и лидерът на ДСБ Радан Кънев отговаряха на десетките въпроси.

Трайков пред българите в Лондон: Въпросът е кой ще победи Цецка Цачева

Имаме еднаква отговорност за бъдещето на страната ни – и българите в България, и българите в чужбина.

Поддържането на тази обща отговорност трябва да бъде основен ангажимент на президента“, заяви Трайчо Трайков. По думите му в България от много време се опитват да неглижират ролята на президента и да я сведат до представителна функция. Но държавният глава може да направи много, като използва лостовете там, където може да се повлияе най-силно – в осигуряването на върховенство на закона и правовия ред. „Това е свързано с провеждане на съдебната реформа и защитаване на законите, чрез наблюдение на качеството на законодателния процес (през правото на вето). Президентът трябва да гарантира, че когато има върховенство на закона, законът ще е справедлив“, подчерта кандидатпрезидентът на РБ.

Според него хората трябва да възвърнат усещането си за справедливост. „Днес хората си тръгват от България не защото умират от глад, а за да осигурят житейска перспектива на себе си и децата си“. Причина за това е разочарованието от корупцията, беззаконието и бедността, а аз искам промяна. Затова въпросът на тези избори е кой ще победи Цецка Цачева и ще промени статуквото, заяви Трайков. Друг положителен резултат от предстоящия вот е това, че ще стане ясно, че ограниченията, предприети заради Турция, не сработиха. „Там си направиха по конец 35 секции. Тези ограничения удрят там, където желанието на хората да гласуват е автентично“, каза Трайков.

На въпрос за кризата с бежанците Трайков отговори, че общото европейско решение е свързано с физическото опазване на границата, но на българска земя то има една специфична особеност – каналджийството.

„Каналджиите са същите хора, които се занимават с трафик на наркотици, цигари, хора.

Фактът, че заловените през тази година каналджии са 7 пъти по-малко от 2015-а ясно показва, че машината е смазана, няма гастрьорори“, подчерта Трайков. Досега държавата е показала, че не може да се справи с тях. Европейската помощ е важна, но отговорността е наша. Днес все повече се говори за създаването на обща европейска армия. Това ще позволи на Европа да постави и сила зад парите си. Проблемът в България се дължи на това, че българските служби не могат в разумен срок да определят кой какъв е – няма достатъчно преводачи, администрация, няма капацитет.

По отношение на БРЕКЗИТ Трайков заяви, че според него няма да се стигне до твърд EXIT. „Това е тактически ход на ЕК, защото те трябва да си плюят в лицето, ако започнат преговори за меко излизане“. Трайков обаче подчерта, че ако евентуално се стигне до такъв изход и България не е влязла в еврозоната, ще имаме сериозен проблем с оставането ни извън мястото, на което ще се вземат решенията. Те ще се взимат в еврозоната, но ще важат за всички. Тогава България ще загуби най-важните лостове за гарантиране и постигане на своите интереси. Т.е .нашата стратегия оттук-нататък трябва да е насочена или към бързо влизане в клуба на „първата класа“ европейски членове или в договарянето на отношенията и мнозинствата на страните от Еврозоната и извън Еврозоната.

Много ми е лесно да отговоря на въпроса защо избрахме Трайков за кандидат на РБ, защото няма друг във момента, който се е кандидатирал и който да отговаря на вижданията ми в тези две сфери: да бъде партийно независим, доказано необвързан с корпоративния интерес (а то се доказва с действия не с приказки) и да споделя много ясна едновременно прозападна, но също така силно основана на националните интереси визия по отношение на външната политика, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев.

В края на Трайков бе зададен прословутият въпрос на лондонската диаспора, който изнерви преди време премиера Борисов – този за огледалото.

„Виждам един човек, като всички Вас - минал през политиката, което го е направило по-мъдър, но не е станал по-щастлив. Втори път като се погледна – а, това не е ли бъдещият президент“, заключи с усмивка кандидатът за държавен глава Трайчо Трайков.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове