825 0

Ограничаването на изборните права е най-лошото, което може да се случи

Настоявам депутатите да се върнат в НС, да прегласуват ограничението на броя на секциите за българи в чужбина

Калина Петрова

„Ограничаването на изборните права е най-лошото, което може да се случи в една демократична държава. Това на практика се случва в момента. Броят от 35 секции се оказва недостатъчен за много от страните, в които има българи. Една от тях е и Великобритания. Това заяви кандидатът за президент Ивайло Калфин.

Трябва да се търси спешно решение за това. Надявам се, че Народното събрание ще се събере преди изборите, за да промени това. Виждаме, че ГЕРБ, заедно с Патриотичния фронт и АТАКА днес направиха така, че да няма кворум. В момента върви подписка за свикване на депутатите в зала и прегласуване на отпуските, в която и депутатите от АБВ се включиха. Настояваме депутатите все пак да се върнат в залата и да прегласуват Изборния кодекс, така че да може българите в чужбина да имат своето участие в изборите“,  коментира още пред медии днес в  Пловдив, кандидатът за президент от Коалиция „Калфин-президент“ Ивайло Калфин.

Той подчерта необходимостта гражданите да бъдат по-информирани за възможностите, които нововъведеното квадратче за гласуване „не одобрявам никого“ предоставя. „Много е важно всеки един от българите с право на глас да бъде информиран какво ще се случи с неговия глас, ако избере да гласува в новото квадратче „не подкрепям никого“. Важно е гласоподавателите да знаят за риска, който се крие зад тази нова алтернатива на гласуването, за да не стане така, че избирайки „не одобрявам никого“, всъщност сте гласували за кандидата с най-много гласове, който освен всичко останало – благодарение на това, би могъл да спечели изборите и още на първия тур“, подчерта Ивайло Калфин.

 

Пловдив / България


Напиши коментар:


Публикувай