1 646 0

С колко присъди се влиза в затвора?

Преглед на печата

С колко присъди се влиза в затвора?
Венцислав Михайлов

24 часа

Български програмист създаде приложение, което щади очите

Приложение, което намалява вредното въздействие на компютърните монитори върху очите е дело на българин. Каузата на Даниел Георгиев е в помощ на хората, които прекарват дълго време пред компютъра. Причината за създаването на приложението най-напред била лична.

Прекарвах по 10-12 часа пред компютъра. Исках да стана много добър програмист и очите започнаха много да ме болят. Излизах навън със слънчеви очила, защото светлината ме дразнеше. За първи път в живота си сложих очила, вдигнах диоптъра, каза Георгиев.

Труд

Крадец с 16 присъди влиза в затвора

След споразумение с прокуратурата, одобрено от районния съд в Гоце Делчев, крадец от с. Мусомища влиза за 1 година и 8 месеца в затвора при първоначално строг режим.

В криминалното му досие има множество кражби, за които е получил 16 присъди, но все  условни или пробация. Последната му апашка акция била на 15 декември 2015 г.  в с. Дъбница. Тогава той разбил с железен прът кафе-автомат и откраднал  230 лв., касичка и  пластмасов механизъм за чаши. Собственикът подал жалба за загубите си, които надминавали 350 лв. и апашът бил лесно заловен от полицаите, на които бил стар познат.

Стандарт

2 млн. откуп на хакери

Повече от 2 млн. евро откуп са платили български фирми на хакери, които са атакували компютрите им. Шокиращата цифра беше огласена на форума "Киберсигурност" в Добрич. Около 60 на сто от компаниите, претърпели кибератака, до 6 месеца фалират, заяви специалистът по дигитална сигурност Валентин Генев. Според него средният откуп, който злосторниците прибират, за да върнат откраднатите данни за клиенти, цени, доставчици и други, е 15 000 евро.

Монитор

450 000 българи зад граница на Коледа и Нова година

Около 450 хил. българи ще отпразнуват Коледа и Нова година зад граница, каза за „Монитор“ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Най-много нашенци се очаква да отидат в Гърция, Македония и Румъния, а от европейските страни предпочитани ще са Италия, Австрия, Германия и Франция. Основно се използват организирани пътувания, като се търсят тридневни пакети за около 600 лв.

Сега

Министри затънаха в оправдания за "Бабино"

Концесията за рудник "Бабино" на "Мини Бобов дол" е в пълен хаос. Държавата почти десет години не е успяла да разбере, че самата концесия е незаконна. Правени са стотици проверки, които непрекъснато са установявали нарушения, но собствениците са се разминавали с предписания и актове. Това стана ясно по време на извънредно свикано вчера заседание на икономическата комисия, на което бяха привикани министрите на енергетиката Теменужка Петкова и на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Капитал дейли

Новото поколение в бизнеса

"Хората, които твърдят, че ти трябват 250 хил. лв., за да започнеш бизнес, са онези, които никога не започват." Теофил Шиков е млад, все още доста неуверен в начинанието си, но очевидно доволен. Преди няколко месеца е решил, че не иска да работи за други хора, и се е отделил, за да създаде собствена компания. Започнал е така, както в учебниците по икономикс пише, че почват всички нови бизнеси - с пари от семейство и приятели. Прави това, което е видял в опита си, че се търси - намира международни клиенти на български IT компании.

Дума

С какво живее българинът?

Българинът може да я кара с комат хляб и лук у торбето. Да, ама някогаш. Едно си време. Българинът се засищал царски с хлебец, сиренце и някой домат лете..., с кофичка кисело мляко за най-изпадналите. Стар поглед към нашето битие! Непроницателен! Вгледай се внимателно и ще видиш истината. Българинът има на трапезата си такава многотия на съвременната цивилизация, че става разноглед към какво да посегне. От личен опит знам, че лъскаво пакетираните боклуци, които наследиха старата чиста храна, вечна й памет, ние консумираме от немай къде, изслушвайки докторските разяснения колко те са вредни.

България


Напиши коментар:


Публикувай