2 414 5

Борисов получи писмо от Юнкер за бежанците

Инструментът за подкрепа на бежанците в Турция е в пълно действие, променя реално живота на над 3 милиона души, се казва в него

Анжелина Димитрова

Премиерът Бойко Борисов получи вчера писмо от председателя на Европейската комисия, с което Жан-Клод Юнкер го информира за резултатите от работата на Комисията за осигуряване на препитанието и за създаване на нормални условия за живот на бежанците в Турция. Тези дейности се финансират по Инструмента за бежанците в Турция, създаден с 2 млрд. евро от бюджетите на държавите-членки и 1 млрд. евро от бюджета на ЕС.

„Дейностите по Инструмента бързо достигнаха „крейсерска скорост” и в последните седмици доведоха до няколко значителни пробива в неговото изпълнение. Сумата на средствата, отпуснати по Инструмента понастоящем е над 2,2 милиарда евро като 1,2 милиарда евро вече са предоставени посредством конкретни договори. От предоставената сума 467 милиона евро са преведени на партньорите-изпълнители. Остатъкът ще се изплаща постепенно в хода на изпълнението на проектите. От решаващо значение е това, финансовите средства от Инструмента (включително и средствата от вашия бюджет) променят реално и осезаемо живота на над три милиона бежанци, приети от Турция“, посочва в писмото си Юнкер.

Той отбелязва, че в допълнение към предоставените от Комисията през пролетта 150 млн. евро по договори по линия на Инструмента за проекти в непосредствена подкрепа на здравеопазването, образованието, изхранването и защитата на бежанците, през лятото по договори за защита, здравеопазване и подготовка за по-студените месеци на годината са отпуснати още 74 млн. евро.

В края на септември е въведена Мрежата за социална закрила при извънредни обстоятелства, по която си партнират Комисията, Турският Червен полумесец и турското правителство. По думите на Юнкер, това не е само най-голямата програма за хуманитарна помощ на ЕС в цялото му съществуване, а е една от най-новаторските програми от този вид. Чрез нея и с 348 млн. евро от Инструмента, един милион от най-уязвимите бежанци в Турция ще получат дебитна карта, по която ще получават ежемесечен паричен превод. Средствата ще им помогнат да покрият основни нужди като храна или квартира както и да изпратят децата си на училище.

„При създаването на Мрежата за социална закрила основните грижи на Еврокомисията бяха нейната ефективност и рентабилност. Най-малко 85% от средствата за тази схема ще бъдат приведени директно на самите бежанци, а останалата част ще послужи за изграждането на системата, за регулиране на подбора на отговарящи на условията за такова подпомагане и за осигуряване на мониторинг на процеса. Много от бежанците в Турция са уязвими и живеят в условия на крайна бедност, така че аз нямам съмнение, че Мрежата за социална закрила ще промени значително техния живот“, отбелязва Юнкер.

Председателят на ЕК информира българския премиер, че на 27 септември с турското правителство са подписани два договора в областта на образованието и здравеопазването. С осигуреното чрез тях безвъзмездно финансиране на обща стойност 600 млн. евро се създава възможност половин милион сирийски деца да ходят редовно на училище, на около 2 милиона души се осигурява достъп до първично здравеопазване чрез създаването на над 500 здравни пункта, а над 1 милион бежанци ще могат да посещават кабинети психично здраве и рехабилитация. Ще бъдат предоставени и медицински услуги, свързани със семейното планиране и профилактиката на заразни болести. Ще се подпомогне наемането и обучението на здравни работници.

„Еврокомисията ще продължи да разгръща по-нататъшни проекти по линия на Инструмента през идващите месеци. Към настоящия момент може обективно да се каже, че Инструментът е напълно в действие и помага на бежанците. Така Евросъюзът осъществява един от ключовите елементи в Споразумението между ЕС и Турция от март 2016 година“, посочва в писмото си до министър-председателя Бойко Борисов председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Диди
  Отговор
  1 12:25  15.10.16
  Той, Юнкер, да не се споминал, че Борисов сполучил писмо.
 • hmhmhm
  Отговор
  2 12:34  15.10.16
  Боко да побърза да са похвали, че Педеюнкер му е изпратил писъмце. Аз друг повод за тази "новинка" не виждам. Освен да се чудя какви ли са тези "допълнителни проекти по линията...", хмммм
 • лошо
  Отговор
  3 12:41  15.10.16
  Информират ни възторжено, как европейски огромни пари се изливат в черна дупка- бездънна яма!!! Грандиозното ужилване на Европа, едва ли е имало по-голямо в световната история!!! Проблемът е че Европа не се усеща и с радост си "киха" ! Няма наказание, съд, присъда и каквото и да било за да компенсира стореното от Меркел пажа й Юнкер и всички останали толерасти!
 • комично
  Отговор
  4 14:40  15.10.16
  Жан Клод информира Боко колко пари е дал на Ердоган. Но скоро отново ще го информира за броя на бежанците, които ще му изпрати. Настоящото писмо се връзва с поговорката "Я ти думам дъще сещай се снахо".
 • ПРАБАБА73
  Отговор
  5 20:45  15.10.16
  това е подготовка и съвсем внимателно предупреждение за изпращане на още бежанци при нас.и да си знае аз съм прост......какво го чака. а и нас също.думам ти щерко,сети се снао

Напиши коментар:


Публикувай