1 131 5

Турция защити националните си интереси и омекоти ролята на "кюрдския фактор"

Анжелина Димитрова

Оптимист съм за срещата в Лозана и насрочените в неделя разговори в Лондон, защото в момента, на практика, на терена има само двама играчи - Москва и Вашингтон. Всичко останало в момента е логистика. За съжаление, ЕС също.

„Към днешна дата нито Москва, нито Вашингтон нямат намерение да влизат в гореща схватка. Наблюдаваме изключително повишена агресивна реторика както от едната, така и от другата страна. За съжаление има и прекалено много дезинформация.“ Това каза за БНР външнополитическият анализатор и експерт по въпросите на борбата срещу тероризма Боян Чуков, според когото САЩ вече нямат политическият и военен ресурс „да могат в едноличен план да определят политиката във всяка една точка на земното кълбо“ и трябва да се простят с ролята си на глобален хегемон. САЩ и Русия са влезли в схватка, която ще продължи не само на територията на Сирия, категоричен е той:

„Чувам коментари, че Русия, че Турция била изолирана от международната общност. Това са стари клишета, които с времето вече не вървят, тъй като нито Турция е изолирана от световната общност, нито Русия,  по простата причина, че САЩ, ЕС и НАТО не са световната общност. Имаме Китай, имаме Индия, имаме Пакистан, имаме Турция, имаме включително Япония и Виетнам и много други страни, които като население са много повече, отколкото тези, които изброих преди малко. В този план схватката ще продължи и забележете, американският генерал Мили, който също има едно кресчендо в това отношение, от чисто пропаганден план, той каза същото, което каза Ръмсфелд: "Ако някой иска да разруши, да разрушат нашият начин на живот - американският начин на живот, ще бъдат унищожени". Забележете,  заканата в случая това се отнася единствено и само за Русия, тъй като при тероризма там не е ясно кой точно и къде е.“

Според Чуков нито една от двете страни не е склонна да отстъпи, но няма и опасност от рязко ескалиране на конфликта. Личността на следващия президент на САЩ е от голямо значение за тактиката при разрешаването на конфликта в Сирия - на продължаващо настъпление или на временно отдръпване, допълни той. Чуков коментира и затоплянето на отношенията между Анкара и Москва от последната седмица:

„Аз не считам, че вече Турция и Руската федерация са съюзници, които вече координират своите планове и така нататък, но двете страни, които имат ключова роля по отношение на Сирия се споразумяха и имат, според мен, нещо като пакетно споразумение. Турция, благодарение на тази промяна,  която направи в своята външна политика, успя да защити своите национални интереси. Донякъде вече е омекотена ролята на кюрдският фактор, от който тя най-много се страхува. Руската федерация, до сдобряването между двете страни, поддържаше кюрдите и фактически беше в състояние и с въоръжение, и по много други начини да нанесе удар срещу нашата югоизточна съседка. Сега вече Турция доста по-спокойно наблюдава ситуацията в Сирия. От друга страна се разбра, че турската армия не е този фактор, който като влезе на територия ще реши проблемите. Напротив, сега виждате, че Турция се опитва да се ориентира към Мосул. Има информация, че са приготвени 1,2 млрд. долара, които да бъдат раздадени на джихадистите, за да могат да се оттеглят. Знаете, че в този регион, който е богат на нефт, аспирации имат не само правителството в Багдад, но и много други външни фактори, в това число, разбира се, и нашите съседи.“Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Анжел Димитров
  Отговор
  1 13:33  15.10.16
  Като има Китай, Индия и прочие, защо строи тръби по посока на Европа? Много се подценява Европата, прекалено, а е най-голямата икономика и армия, въпреки Англия, тия като Русия се страхуват от обединението щото тогава няма да бъдат велика сила.
 • Саманта Методиева
  Отговор
  2 14:13  15.10.16
  Европа е пред разпад. Америка е колос с глинени крака.Краката изсъхват не успяват да удържат тежкото бреме и всичко рухва ! С 18 трилиона външен дълг краят е един! ЕС е по разединен от всякога! Изхода е един Да се направи Балкански съюз с ценносто различни от евроатлантическите! Вижда се те не са за нас! Ние си имаме собствен бит и традиции и православна църква! Всичко друго е натрапено отвън

  Коментиран от #3

 • Анжел Димитров
  Отговор
  3 21:27  15.10.16

  До коментар #2 от "Саманта Методиева":

  Така ти се струва. Англичаните не искат силна Европа. Русия не иска силна Европа. Америка не иска силна Европа. Защо ли?
 • стоян георгиев
  Отговор
  4 00:18  16.10.16
  на този анализатор в кавички му прозират червените гащи.на мераклиите за разпад на европа и сащ ще кажа само едно.излезте от матрицата на социAлизъма .тогава чакахте и не дочакахте да се разпаднат ,а се разпадна соца.сега въпреки че сте част от европа пак показвате незабравените си стари пороци.докато европа и сащ създават позитивното на този свят няма да се разпаднат .то филми,то книги,то музика,то икономика,то демократични ценности всичко идва от тях .разпадне ли се европа и сащ ще има варварско време поне 1000 години,не виждам нито мераклиите нито тези дето могат да го предизвикат.

  Коментиран от #5

 • Трол
  Отговор
  5 07:21  16.10.16

  До коментар #4 от "стоян георгиев":

  Комунистически призраци с червени гащи вече няма, освен в болното ти съзнание на нереализиран комсомолец. Комунизъм няма, няма и да има! Всички станахте демократи и червения ви задник посиня. Сега уредилите се градът, като за последно. А некадърните, като теб джафкат до запеняване за четвърт цент, подхвърлен им от НПО-та!

Напиши коментар:


Публикувай