1 284 0

Ченалова: Сотир Цацаров е "политически избор"

Бившата съдийка от СГС атакува главния прокурор с писмо до медиите

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

За разлика от Вас, аз не съм политически избор. С тези думи бившата съдийка от Софийски градски съд Румяна Ченалова се обръща към главния прокурор Сотир Цацаров в писмо, разпространено до медиите, цитирано от bTV. Поводът за него е изказване на обвинител №1, че „аферата КТБ ще бъде пратена в съда напролет. Времето на Ченалова също наближава“.

„Не съм поласкана от специалното Ви внимание към мен, но съм  учудена че чрез подобни твърдения  давате знак на подчинените Ви прокурори и съдиите, че съм извършила престъпление и трябва да бъда осъдена. Все пак кариерното им израстване зависи от ВСС, а Вие сте представител на мнозинството в него”, коментира Ченалова, която подозира, че ще стане клиент на Темида заради писмата, с които е сезирала европейските институции за корупционни схеми на високо ниво.

Тя пита защо твърденията за задкулисни практики от публикуваните в „Бивол” записи (за които се твърди, че са с участието на нея, адв. Момчил Мондешки и бившата шефка на СГС Владимира Янева-б.р.) не се проверяват „подобно на записите, известни като „Ало Ваньо“ и „Ти си го избра“ (става въпрос за Вашия избор)”.

„Защо господин главен прокурор прокуратурата избирателно се самосезира  от публикации в медии и  телевизионни предавания? Защо анонимните сигнали  в определени случай са основание, а в други не за начало на наказателно преследване?”, пише още Румяна Ченалова.

Тя поставя и още въпроси – за прокурорския контрол по продължили с години разследвания, приключили с провал; за „прескачането” на закона при командироването на някои обвинители и за сегашния формат на съдебната реформа, в който няма възможност за контрол върху дейността на главния прокурор.

„Да, страхът, контролът върху медиите са лостовете за управление на всяко псевдодемократично общество. Да, свободата е най – висшата човешка ценност и възможността да я загубиш сковава хората и ги превръща в безволеви примирени същества. Но винаги някой може да каже „Царят е гол!“ Истината. Е, аз искам да кажа истината на вашите прокурори – предайте им”, пише в края на писмото си Румяна Ченалова.

И продължава: „Българите са твърд и търпелив народ, господин Главен прокурор. Българите не са прост народ, както смята премиерът на Република България. Може би са отчаяни, може би са уплашени но са издържливи”.

България


Още по темата

 • Ченалова с нови обвинения

  Ченалова с нови обвинения

  Повдигнаха нови обвинения срещу бившата съдийка Румяна Ченалова, съобщи Нова телевизия. В продължение на осем часа тя беше в Спецзвеното на ...
  2.11.2016
  1 146
  0

Напиши коментар:


Публикувай